П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відданий навік отримав домівку: навколо пам’ятника Хатіко збудували інсталяцію (ВІДЕО)

Важливо

У Токіо навколо пам’ятника Хатіко збудували тимчасову інсталяцію у вигляді житлової кімнати. Так японці хотіли відзначити 100 річницю з дня народження пса, чиє ім’я стало синонімом відданості по всьому світу.

Про це розповідає The Japan Times.

Хатіко народився листопаді 1923 року. Одного разу його господар не повернувся з роботи, але пес продовжував чекати на залізничній станції ще 10 років, аж до своєї смерті.

Статуя віддіному собаці встановлена біля залізничної станції Сібуя. Художник Тацу Нісіно створив навколо неї тимчасову інсталяцію у вигляді кімнати площею близько 9 кв. м. Пес ніби сидить на застеленому пледом ліжку, а під ним стоїть собача миска. Так бронзовий Хатіко нарешті знайшов домівку з нагоди 100-річниці з дня народження знаменитого пса породи акіта-іну.

Хатіко був улюбленцем професора Хідесабуро Уено, який працював в Токійському університеті. Пес щодня проводжав господаря на станцію Сібуя і там зустрічав його з роботи.

21 травня 1925 року професор помер в університеті від інсульту. Хатіко відтоді намагалися прихистити кілька різних родин, але він продовжував повертатися на станцію і чекав там господаря навіть у негоду.

Безліч людей, які відвідували станцію, захоплювалися відданістю собаки і розповідали про неї. Поголос ширився, і у вересні 1932 року одна з провідних японських газет, Asahi Shimbun, надрукувала нарис про долю Хатіко. Кілька статей про відданого собаку зі станції Сібуя було опубліковано в спеціалізованому журналі з собаківництва.

Завдяки цим виданням історія про відданого собаку набула широкого розголосу в країні і навіть за її межами. Натхненний історією про відданість Хатіко відомий скульптор Теру Андо відлив бронзову скульптуру собаки. Її урочисто встановили 21 квітня 1934 року перед білетними касами станції Сібуя. На церемонії були присутні онуки професора Уено та навіть сам винуватець урочистостей — Хатіко.

Майже через рік, 8 березня 1935 року, Хатіко помер — там, на станції. Йому було одинадцять років, майже десять з яких він провів у очікуванні господаря. Прах вірного пса поховали у могилі Хідесабуро Уено.

На той час в Японії вже з’явилися перші ознаки субкультури, пов’язаної з ім’ям Хатіко. Її популяризації та поширенню сприяли численні газетні статті, оповідання та вірші, а 1937 року з’явився навіть гімн “Вірний пес Хатіко”.

У квітні 1944 року бронзова скульптура Хатіко, як і багато інших пам’ятників, за рішенням уряду Японії була конфіскована для військових потреб. Однак після закінчення Другої світової війни, в 1948 році, копію пам’ятника, зроблену Такесі Андо, сином автора оригінальної скульптури, повернули на колишнє місце.

Фото – KYODO

Ідея нинішнього арт-об’єкта з’явилася в Тацу Нісіно ще десять років тому, він працював ним останні півтора роки. У майбутньому митець сподівається створити твір ще більшого масштабу під назвою “Готель Хатіко”.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Колумбії суд вперше визнав тварину членом сім’ї. Після розлучення чоловікові дозволили бачитися із собакою, яка дісталась екс-дружині. Судді дійшли висновку, що в юридичному сенсі собака вважається його “донькою”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі