Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поділити Симону: собаку після розлучення господарів визнали членом “багатовидової” родини

Важливо

В Колумбії суд вперше визнав тварину членом сім’ї. Після розлучення чоловікові дозволили бачитися із собакою, яка дісталась екс-дружині. Судді дійшли висновку, що в юридичному сенсі собака вважається його “донькою”.

Про це повідомляє The Washington Post.

Ректор університету в Колумбії Джедер Алексіс Кастаньо після розлучення з дружиною побувався пригніченим – жінка забороняла йому бачитися улюбленим собакою на ім’я Симона. Чоловік подав до суду, і тварину визнали “членом багатовидової сім’ї”.

Подружжя розлучилось 2021 року. Екс-дружина забрала Симону до себе, пообіцявши Кастаньо, що він зможе регулярно бачитися з твариною. Однак невдовзі жінка передумала і зменшила кількість побачень.

Минулого року ректор подав до суду на колишню дружину, вимагаючи регулярних побачень з твариною. На думку Кастаньо, собака був частиною “ядра сім’ї” та “дочкою”. У матеріалах справи чоловік стверджував, що він та собака постраждали після розлучення.

У жовтні Верховний суд Боготи ухвалив, що в юридичному сенсі собака Симона дійсно вважається “членом багатовидової сім’ї”, тому Джедер Алексіс Кастаньо має право на регулярні зустрічі з нею. На думку журналістів The Washington Post, Симону юридично прирівняли до дитини, яка після розлучення залишилася з одним з батьків.

При прийнятті рішення суд спирався на правки у законодавстві від 2016 року, згідно з якими тварини офіційно визнаються живими істотами з почуттями, а не власністю господаря (до 2016 року колумбійське законодавство вважало тварин “cosas muebles” – рухомим майном).

У рамках цих змін люди повинні захищати тварин від болю та нести відповідальність за їхнє благополуччя, зокрема уникати травмуючих обставин, які могли б викликати у них стрес чи страх. Останній момент враховувався і у справі Кастаньо: судді вирішили, що розлука з господарем також негативно впливає на благополуччя тварини. Наразі екс-подружжя обговорює графік зустрічей із Симоною.

Фото – ілюстративне

Це перший випадок, коли колумбійський суд ухвалив, що тварина може вважатися членом сім’ї, якщо так до неї ставляться власники. Але за даними ReVista: Harvard Review of Latin America, Колумбія — не єдина країна, яка займає передову позицію в цій юридичній справі. Сьогодні чимало пар з вихованцями почали сприймати себе як багатовидову родину, – зазначає видання.

Фото – ілюстративне

Так у 2018 році перуанський суд постановив, що 3-річна свиня Петунія є членом однієї родини в центральному високогірному регіоні країни Хунін. Таке рішення було прийняте у відповідь на заяву муніципальної влади про те, що свиня становить ризик для здоров’я населення, і наказала перевести тварину на ферму.

Як розповідало раніше BitukMedia, колишній коп та майстер джіу-джитсу Мікі Молоні побився у річці з кенгуру. Чоловік загубив собаку, а потім побачив, що пса тримає під водою кенгуру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі