Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

І звали його Лот: історик встановив особу людини з обкладинки альбому Led Zeppelin

Важливо

Через 52 роки після виходу четвертої платівки хард-рок-групи Led Zeppelin британський історик Браян Едвардс зміг встановити особу людини, зображеної на обкладинці альбому. Вчений натрапив на відомий знімок, коли переглядав світлини Стоунхенджа.

Про це розповідає The Guardian.

Декілька десятиліть для шанувальників Led Zeppelin залишалася загадкою особа героя фотографії з обкладинки альбому Led Zeppelin IV, що вийшов у 1971 році. Нещодавно британському вченому вдалося з’ясувати, хто зображений на знімку і коли його зробили.

Справа в тому, що на обкладинці четвертого альбому рок-гурту немає ані назви колективу, ні назви збірки, ні будь-якої іншої інформації. Там є лише зображення картини, що висить на стіні – селянин зігнувся під вагою великої в’язки хмизу за спиною. Фронтмен гурту Роберт Плант купив світлину у секонд-хенді міста Редінг, а згодом було прийняте рішення помістити її на обкладинку. Зворотний бік обкладинки є продовженням лицьової — демонструючи, що будинок, де висіла картина, було частково зруйновано під час розчищення старих будівель. На тлі хащів видніється нова висотка. Так музиканти хотіли показати різницю між містом і селом. Варто сказати, що учасники Led Zeppelin нічого не знали про походження знімка.

У березні цього року Браян Едвардс з Центру регіональної історії Університету Західної Англії переглядав фотографії Стоунхенджа для історичної роботи щодо графства Вїлтшир. Давній шанувальник Led Zeppelin натрапив на знайомий чорно-білий знімок “Покрівельник з Вілтшира”. На фото був зображений чоловік із сивою бородою, який ніс на спині хмиз.

Фото – Wiltshire Museum

У фотоальбомі 1892 року під назвою “Спогади про поїздку до Шефтсбері, 1892. Подарунок тітці від Ернеста” написано, що його склав такий собі Ернест, але вчений виявив сотні фотографів з таким ім’ям. За якістю знімків Браян Едвардс припустив, що їх зробив професіонал, і почав шукати аптекарів з ім’ям Ернест. Тоді найчастіше фотографією займалися саме аптекарі – вони мали доступ до необхідних матеріалів.

Історик з’ясував, що в Солсбері, неподалік того місця, де було зроблено фото, колись працював аптекар, чийого сина звали Ернест Фармер. Останній був керівником місцевої школи фотографії. Едвардс знайшов в інтернеті підписи Ернеста Фармера (1856-1944), порівняв їх з почерком автора альбому та знайшов збіги.

Пізніше Едвардс встановив, що на знімку покрівельник Лот Лонг. На момент зйомки йому було 69 років. Лонг був вдівцем і жив у невеликому котеджі на Шефтсбері-роуд в Мере. Чоловік помер 1893 року – через рік після того, як його сфотографував Фармер.

Якийсь час тому оригінальну фотографію покрівельника придбав Музей Вілтшира. Навесні знімок стане частиною виставки “Вілтширський покрівельник: фотоподорож вікторіанським Вессексом»” присвяченої роботам Ернеста Фармера.

“Led Zeppelin створили саундтрек, який супроводжував мене з підліткового віку, тому я справді сподіваюся, що відкриття цієї вікторіанської фотографії сподобається та розважить Роберта, Джиммі та Джона Пола”, — сказав Едвардс.

Випущений 52 роки тому, 8 листопада 1971 року, альбом Led Zeppelin IV розійшовся по світу у понад 37 млн копій, він включає одну з найпопулярніших пісень групи – Stairway to Heaven.

Як розповідало раніше BitukMedia, Nirvana виграла суд у справі про обкладинку альбому 91-го року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі