Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Із Днем народження – в океані з’явився новий острів (ВІДЕО)

Важливо

Молодий острів утворився поблизу берегів Японії у результаті виверження підводного вулкану наприкінці жовтня. Вулканічний пил і бомби вилітали з кратера на 100 м вгору.

Про це повідомляє New York Post.

Острів утворився у наслідок потужни фреатомагматичних вибухів у районі Іводзіма. Новий шматочок суші утворився на північ від місця вибуху, повідомляє Університет Токіо. Спочатку вулкан викидав попіл і бомби на висоту близько 50 м. Але пізніше його стиль виверження змінився.

“3 листопада, коли я пролітав над ним, стиль виверження змінився. Вгору підіймався червонувато-коричневий вулканічний попелом і вулканічні бомби неодноразово вибухали зсередини кратера”, – розповідає професор вулканології Токійського університету Сецуя Накада.

“Вулканічний попіл і бомби досягли висоти 100 м, вони падали і поверталися в кратер, потім хмара попелу перемістилася від кратера на поверхню моря. Це явище вказує на те, що магма змогла досягти поверхні моря без будь-якого контакту з морською водою”, – каже науковець.

Поява нового острову означає, що на Іводзіма відновилася вулканічна активність. Останній раз це відбувалося у 1982-го.

Як розповідало BitukMedia, магма вулкана може допомогти задовольнити попит “зеленої” економіки. Науковці запропонували видобувати цінні метали з вулканічної магми, одночасно виробляючи геотермальну енергію. Про вилучення ресурсів з вулканічного газу поки не йдеться, але їх видобуток з нижчих шарів має реальний потенціал.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі