Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Помітити “щось металеве”: у морі знайшли понад 30 тисяч стародавніх бронзових монет

Важливо

У морі біля північно-східного узбережжя Сардинії виявили понад 30 тисяч давньоримських бронзових монет IV століття. Вважають, що вони викарбувані між 324 і 340 роком нашої ери. Скарб настільки величезний, що може вважатися рекордним, – повідомили у міністерстві культури Італії.

Про це розповідає ABC News.

Дайвер з італійської комуни Арцакена помітив у морі “щось металеве” та повідомив про це владу. На місце відрядили спеціальні підрозділи карабінерів, співробітниківі відділу підводної археології та водолазів. Між водоростями вони виявили монети та фрагменти африканських та східних амфор. В Мінкультури Італії зазначили, що з огляду на розташування та форму морського дна поблизу можуть знаходитися залишки уламків корабля.

Фото – Х/Greek City Times

Наразі монети знаходяться на стадії сортування. Судячи із загальної ваги, їх може бути від 30 тис. до 50 тис. Пошкоджено лише чотири екземпляри.

Вчені встановили, що монети викарбувано між 324 і 340 роком нашої ери. Це підтверджується наявністю монет імператора Костянтина Великого та інших членів сім’ї імператора Римської імперії.

У Мінкультури європейської країни наголосили, що “операція з реставрації та збереження знайдених монет та матеріалів дозволить розширити та поглибити знання про контекст знахідок, з яких ще можна отримати багато інформації”.

Як розповідало раніше BitukMedia, дві срібні монети, викарбувані за часів Римської імперії, знайшли на віддаленому безлюдному острові в Балтійському морі. Археологам невідомо, як вони туди потрапили: жодних історичних свідчень про те, що римляни бували в цих далеких землях, немає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі