Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На глибині 3000 км всередині Землі знайшли залишки іншої планети (ВІДЕО)

Важливо

Поширена гіпотеза стверджує, що при формуванні Сонячної системи в Землю врізався якийсь космічний об’єкт розміром з Марс. З уламків, що розлетілися, потім сформувався Місяць. Цей об’єкт назвали “планета Тейя”. А сліди інших уламків так і не виявили. Зараз нове моделювання показало, що залишки стародавньої планети заглибились в мантію Землі і все ще плавають у ній величезними шматками. Вченим ще належить оцінити їхній вплив на ранню еволюцію Землі.

Про це розповідає CNN.

2020 року група вчених з Університету штату Нью-Мексико (США) знайшла докази того, що частина речовини Тейї залишилася всередині Місяця. А результати нового дослідження, проведеного вченими з Китаю, США та Великої Британії, свідчать про те, що залишки Тейї можуть бути присутніми й в глибинах Землі.

Якщо це справді так, то дослідникам вдалося розкрити загадку, яка мучила геологів протягом десятиліть. Йдеться про дві області, діаметр кожної з яких становить десятки кілометрів. Вони залягають глибоко в мантії Землі – на глибині майже трьох тисяч кілометрів, а за своїми властивостями відрізняються від навколишньої скельної породи. Одна з цих областей знаходиться під Африкою, а інша – під Тихим океаном. Ці згустки щільніші, ніж решта мантії, і сейсмічні хвилі проходять крізь них повільніше.

Художнє уявлення про утворення в нижній мантії Землі великих областей з низькою швидкістю зсуву в результаті зіткнення з протопланетою Тейя: ліворуч – момент зіткнення; праворуч ― наш час. Зображення – Hernán Cañellas

Дослідники симулювали на комп’ютері процеси, які могли відбуватися при зіткненні Землі з Тейєй, і дійшли висновку – ці загадкові згустки матерії в земній мантії цілком можуть бути речовиною, яка потрапила туди з Тейї.

За оцінками вчених, на інопланетну матерію припадає від 2 до 3 відсотків маси Землі, густина цієї речовини на 2–3,5 відсотка вища, ніж густина земної мантії, і, крім того, у ній міститься більше заліза.

Згустки зберегли свою монолітну структуру завдяки тому, що нижній мантійний шар Землі не був досить гарячим, аби відбулося змішування, і залишки встигли кристалізуватися. Завдяки цьому ми сьогодні можемо побачити їх у процесі сейсмічних досліджень.

Поява в надрах Землі таких гігантських сторонніх вкраплень не могла не вплинути на всі наступні геологічні процеси на планеті. Тепер вчені планують порівняти хімічний склад місячних уламків Тейї та тих, що знаходяться у глибинах мантії Землі. Якщо результати збігатимуться, це дозволить по-новому подивитись історію формування нашої планети та Сонячної системи в цілому.

Як розповідало раніше BitukMedia, астроном розраховує знайти ще одну планету Сонячної системи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі