Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гонитва за дев’ятою: астроном розраховує знайти ще одну планету Сонячної системи

Важливо

Астроном Ман Хо Чан з Педагогічного Університету Гонконгу запропонував спосіб, як знайти Планету-9, яка, як вважається, існує десь на околицях Сонячної системи. Саме небесне тіло, за припущеннями вченого, може бути темним, як чорна діра, а тому недоступне для нашого спостереження. Але видати Планету-9 можуть її супутники. Можливо, земна апаратура зможе колись зафіксувати їхні теплові сигнали.

Про це розповідає Science Alert. 

На сьогодні у вчених зібралось чимало даних, що вказують на те, що на краю Сонячної системи може ховатися ще одна планета. Її прийнято називати Планетою-9. Непрямим свідченням її існування можуть бути орбіти деяких об’єктів в поясі Койпера – їхнє незвичайне групування може пояснюватись гравітаційним порушенням. 

Згідно з розрахунками, його створює тіло, що за своєю масою перевершує Землю в 5–10 разів. Якщо це планета, то вона обертається навколо Сонця на відстані 400–800 відстаней Землі від Сонця.

Виявляти об’єкти на такій відстані дуже складно. За результатами останніх досліджень прийнято вважати, що Планета-9 є темним об’єктом. Чорна діра з такими характеристиками була б дуже маленькою і не випромінювала ніякого світла, міркують астрономи.

А от китайський астроном подивився на завдання з іншого боку. Ман Хо Чан виходив з того, що багато об’єктів у нашій системі мають супутники. Простою мовою, чимало планет просто захопили камені, що “пролітали” поряд, і тепер утримують їх за допомогою своєї гравітації.

Згідно з обчисленнями Чана, у Планети-9 теж, швидше за все, є безліч супутників. Область, де повинна знаходитися планета, сповнена так званих транснептунових об’єктів (вони обертаються по орбіті навколо Сонця на відстані більшій, ніж у Нептуна). Здебільшого це камені, шматки крижаної породи. За розрахунками астронома, небесне тіло з масою дев’ятої планети мало б захопити щонайменше два десятки таких каменів розміром від 140 кілометрів у поперечнику.

Захоплені планетою, вони мають неправильні еліптичні орбіти. Тобто гравітаційна напруга, що чиниться на супутник, змінюється в міру того, як він наближається до планети і віддаляється від неї. “Ці напруги, що постійно змінюються, – приливний ефект – сильно нагрівають супутник зсередини. Тепло розсіюється у вигляді теплового випромінювання. Його й можна буде виявити як радіосигнал”, — пояснює астрофізик, доцент Педагогічного університету Гонконгу Ман Хо Чан.

І це те, що вчені можуть шукати вже зараз, каже автор дослідження. Метод буде ефективним, навіть якщо Планета-9 виявиться темним об’єктом. І це теж можна буде з’ясувати за сигналами її супутників, упевнений Ман Хо Чан.

Як розповідало раніше BitukMedia, українка Ольга Захожай відкрила наймолодший газовий гігант за всю історію спостережень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі