Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На честь Кукулькана: знайшли руїни храму змієподібного божества майя

Важливо

В Мексиці археологи виявили руїни храму, який міг бути зведений на честь бога майя Кукулькана. Припускають, що нещодавно виявлений храм на мексиканському півострові Юкатан датується між 1000 і 1200 роками нашої ери.

Про це повідомляє Live Science.

Залишки храму знаходяться в археологічній зоні Ель-Тігре в штаті Кампече на березі Мексиканської затоки. Тут було одне з останніх поселень майя, до того як стародавня цивілізація зникла. Примітно, що це не перші круглі споруди, виявлені на Юкатані. В ході розкопок з’ясувалося, що будівля складалася з двох рівнів, колись на ній був плоский дах.

Вчені припустили, що знайдений храм міг згадувати один з ватажків майя Пабло Паксболон. У документі, написаному приблизно в 1575 році (колоніальний період майя), згадується, що храм в Ель-Тигрі присвячений Кукулькану. Цього бога зображали пернатим змієм з людською головою. Вважалося, що Кукулькан приносить дощі та вітри, а також “стежить” за вогнем та повітрям.

Зміїна голова біля основи піраміди Кукулькана в Чичен-Іці. Фото – Wikipedia

Майя вірили, що Кукулькан винайшов писемність, календар, а також вигадав церемонії. Дослідники вважають, що культ Кукулькана був культом знаті — у жертву цьому богу приносили лише юнаків із заможних родин.

Примітно, що раніше на місці храму археологи виявили скелет підлітка, принесеного в жертву. Тіло було поховано у зігнутому положенні разом із нефритовим перстнем, який дуже добре зберігся, зазначили фахівці.

Як розповідало раніше BitukMedia, минулорічний землетрус у столиці Мексики оголив гігантську зміїну голову. Припускають, що вона відносилася до давньої ери Теночтітлана і могла бути присвячена божеству Кетцалькоатлю. Дослідники вже проаналізували дивовижний артефакт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі