Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Місяці вперше проросла бавовна

Важливо

Китайцям вдалося проростити насіння бавовни на Місяці. Це відбулося на місячному модулі “Чан’є-4”, який сів на супутник у 2019 році. Інші рослини на борту космічного апарата рости не захотіли.

Про це повідомляє IFLScience.

Корисним навантаженням “Чан’є-4” були спеціальні контейнери із насіння чотирьох видів рослин: бавовни, картоплі, різушки Таля та ріпаку. Завданням було не висадити культури у місячний ґрунт, а перевірити, як вони зможуть рости в умовах гравітації, у шість разів меншої за земну, та високої радіації.

Хоча на Землі у лабораторних умовах проріс також ріпак, на Місяці цього не відбулося. Науковці припускають, що через надто низькі температури в перші п’ять днів експеримету.

А ось менша гравітація навпаки – прискорює проростання насіння, кажуть автори дослідження, результати якого опублікували у фахових журналах Microgravity Science and Technology та Acta Astronautica.

Тож дослідження доводить, що вирощувати рослини на Місяці та Марсі можна. А низька гравітація навпаки допоможе компенсувати деякі інші труднощі.

Як повідомляло BitukMedia, науковці з Університету Яманасі та Японського агентства аерокосмічних досліджень змогли виростити у космосі ембріони мишей на борту МКС. У них не виявили серйозних відхилень та мутацій ДНК.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі