Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На берег знов викинуло істоту з гострими зубами і вудкою на голові

Важливо

В п’ятницю, 13 жовтня, рятувальник знайшов на каліфорнійському пляжі чорну рибу найлиховіснішого вигляду. З голови цього монстра росло дивне “стебло” зі щупальцями, а рот був повний гострих зубів. За останні роки це вже другий випадок, коли глибоководну істоту вимиває на берег, але причина залишається загадкою.

Про це розповідає Live Science.

Фахівці, які прибули на пляж Моро на південь від Лос-Анджелеса, визначили, що це не хто інший, як самка тихоокеанського вудильника (Himantolophus sagamius). Їхня друга назва “футбольна риба” (Footballfish) – через кулясту форму їхнього вкритого колючками тіла, що нагадує футбольний м’яч. Ці хижаки мешкають на глибині від 600 до 1000 метрів, тому їхня поява на узбережжі – явище рідкісне та дивне.

“Вудку” з біолюмінесцентними кінчиками, що світяться, мають лише самки. Вони використовують цей “пристрій” в якості приманки, щоб заманити здобич в темряві вод.

У “футбольних” риб прозорі зуби, які нагадують уламки скла, а величезна ікласта паща здатна захопити і проковтнути здобич розміром з їхнє власне тіло.

Самці у вудильників менші за самок і служать так званими сексуальними паразитами — вони чіпляються за самку і згодом зливаються з нею. Від самців нічого не залишається, крім сім’яників для розмноження.

Що дивно, це вже другий за останній час випадок, коли мертву самку тихоокеанського вудильника викидає на узбережжя Каліфорнії. Попереднього разу це сталося у травні 2021 року в районі парку Crystal Cove.

Чому це відбувається, і як тілам риб вдається залишитися непошкодженими, коли вони з величезної глибини спливають на поверхню, поки не ясно.

Іхтіологи у захваті – йдеться про дуже цінні знахідки, адже досі до рук вчених потрапило не більше 30 Himantolophus sagamius. Нову істоту, так само як і попередню, відправили для вивчення до лос-анджелеського Музею природної історії.

Хоча причина викидання на мілину залишається загадкою, “побачити цю дивну та неймовірну рибу є свідченням цікавого розмаїття морського життя, що ховається під поверхнею води в морських заповідних зонах Каліфорнії”, — йдеться у дописі у Facebook.

Як розповідало раніше BitukMedia, найглибоководніша риба у світі дозволила зняти себе на камеру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі