Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Акт історичної справедливості”: ФБР знайшло викрадену під час Другої світової картину XVIII ст.

Важливо

ФБР знайшло картину австрійського художника Йоганна Франца Лаутерера “Пейзаж з італійським колоритом”. Полотно вважалося втраченим під час Другої світової. Виявилось, що картина була у власності сім’ї американського солдата, який служив у повоєнній Німеччині.

Про це повідомляє Art Newspaper.

На початку Другої світової картина віденського художника Йоганна Франца Непомука Лаутерера зберігалася в одному в палаці баварського міста Байройт. У 1939 році полотно разом з іншими творами мистецтва евакуювали у безпечне місце на півдні Німеччини.

Однак, попри ретельні записи про такі евакуації, які проводили за часів нацистів, не було “жодних доказів того, що зниклу картину Лаутерера вивезли з Байройта”, — йдеться в заяві Баварської державної колекції живопису. “Існувала ймовірність того, що її викрали”. Протягом багатьох років пейзаж Лаутерера вважався втраченим.

Аж поки у 2011 році на зв’язок з мистецтвознавцями вийшли нащадки солдата, який вивіз картину з Німеччини до США. Родичі виявили бажання продати полотно назад до Баварії, але переговори про продаж не дали результату. І картина знову зникла, йдеться в заяві Баварської державної колекції живопису. Пейзаж був внесений до бази даних lostart.de разом з близько 700 роботами, які все ще не повернулись до своїх колекцій.

Через 11 років, 2022 року, невідомий чоловік з Чикаго з зв’язався з юристом Крістофером Марінелло. Останній є засновником Art Recovery International, яка спеціалізується на пошуку зниклих творів мистецтва. Чоловік знову спробував продати “Пейзаж з італійським колоритом”. Юрист пояснив продавцю, що продаж викрадених творів мистецтва недоречний. Пізніше фахівець звернувся до ФБР і відомство вилучило полотно у незаконних власників.

Картину офіційно повернули на церемонії в німецькому консульстві в Чикаго. За словами міністра культури Баварії Маркуса Блюме, найближчим часом планується організувати виставку знайдених творів мистецтва. Блюме вважає, що повернення роботи є “не лише актом історичної справедливості, але й виявом вдячності за нашу культурну спадщину”.

За словами Марінелло, Art Recovery International час від часу “має справу з такими випадками, як цей, коли солдати союзників могли забрати предмети мистецтва додому як сувеніри або воєнні трофеї. Бути на боці переможців не означає, що це правильний вчинок. Ми очікуємо, що всі вчинять правильно і повернуть викрадені твори мистецтв, де б вони не знаходилися”.

Як розповідало раніше BitukMedia, Нью-йоркські слідчі конфіскували три картини з трьох музеїв США. Йдеться про роботи австрійського художника Егона Шіле, які, за їхніми словами, були вкрадені в колекціонера єврейського мистецтва, вбитого під час Голокосту. У прокуратурі округу Манхеттен заявили, що картини по праву належать спадкоємцям жертви нацизму.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі