Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Викрадені під час Голокосту: прокуратура вилучила у трьох музеїв роботи Егона Шіле

Важливо

Нью-йоркські слідчі конфіскували три картини з трьох музеїв США. Йдеться про роботи австрійського художника Егона Шіле, які, за їхніми словами, були вкрадені в колекціонера єврейського мистецтва, вбитого під час Голокосту. У прокуратурі округу Манхеттен заявили, що картини по праву належать спадкоємцям жертви нацизму.

Про це розповідає New York Times. 

Прокуратура округу Манхеттен видала ордери Чиказькому інституту мистецтв, Піттсбурзькому музею Карнегі та Меморіальному художньому музею Аллена в Оберлінському коледжі в Огайо на роботи австрійського експресіоніста 1900-х років Егона Шіле. Відповідно до ордерів, “є розумні підстави вважати”, що роботи є викраденою власністю.

“Російський військовополонений”, 1916. Фото – Інститут мистецтв Чикаго

Отже, Чикагський інститут мистецтв втратив картину “Російський військовополонений” вартістю 1,25 млн доларів, Художній музей Карнегі в Піттсбурзі — “Портрет чоловіка” за 1 млн доларів, а Меморіальний художній музей в Огайо — полотно “Дівчина з чорним волоссям” за 1,5 млн доларів. Твори були написані в період з 1911 до 1917 рр.

Прокурори стверджують, що ці твори мистецтва належать трьом живим спадкоємцям Фріца Грюнбаума, видатного колекціонера єврейського мистецтва, артиста кабаре та відвертого критика нацизму, вбитого в концентраційному таборі Дахау в Німеччині в 1941 році.

Офіс відмовився коментувати конфіскацію, заявивши, що ці картини є частиною поточного розслідування щодо близько дюжини творів Шіле, які, за їхніми словами, були викрадені нацистами під час Другої світової війни та перевезені в якийсь момент через Нью-Йорк. Ордери передають до кримінального суду групу справ про повернення мистецтва Голокосту, які досі оскаржувалися в цивільному суді.

“Портрет чоловіка”, 1917 рік. Фото – Художній музей Карнегі

Спадкоємці Фріца Грюнбаума протягом багатьох років подають судові позови, аби повернути твори мистецтва, які йому належали. Грюнбауму належав 81 твір Шіле, які, згідно з юридичними документами у попередній справі, були частиною більшої колекції, що налічувала понад 400 творів мистецтва. Спадкоємці Грюнбаума заявляють, що нацисти змусили його підписати довіреність на свою дружину, коли він перебував у концтаборі приблизно 1938 року. Предмети мистецтва, якими він володів, згодом, згідно з документами, були вкрадені та розійшлися світом.

Австрійський художник Егон Шиле (1890-1918) за свої 28 років написав кілька тисяч малюнків і близько 300 картин.

Зі свого боку представники музеїв впевнені у законності придбання картин для своїх колекції та обіцяють співпрацювати зі слідством.

Як розповідало раніше BitukMedia, експерти під час міжнародної конференції в місті Пергола повідомили, що була знайдено нова картина Рафаеля Санті, датована 1504 роком.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі