П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи знайшли золоті картинки в руїнах язичницького храму. Love is.. для вікінгів?

Важливо

Археологи з Університету Осло (Норвегія) виявили золотий скарб на руїнах стародавнього язичницького храму. Нова знахідка – це п’ять кришених прямокутників листового золота з малюнками – тисненими зображеннями чоловіків та жінок.

Про це розповідає Science Norway.

Вчені обстежили ділянку на південь від Ліллехаммера на березі озера М’єса – там збиралися прокладати дорогу. Як повідомляє місцева газета Dagsavisen, розкопки в цьому місці тривали кілька десятиліть, і раніше на руїнах капища вже було знайдено три десятки таких самих пелюсток. Загалом в археологів вже 35 найтонкіших золотих пластинок зі стародавнього храму, яким близько 1500 років.

Маленька, тонка, як папір, виготовлена із золота, на якій зображені чоловіки та жінки в стильних костюмах. Фігурки із золотої фольги норвезького періоду Меровінгів (550-800 рр.) досі залишаються загадкою, але нові знахідки з Хова поблизу Ліллехаммера можуть трохи наблизити нас до розгадки. Фото – Museum of Cultural History / University of Oslo

Знахідка справляє враження: важко уявити, як людям півтори тисячі років тому вдалося виконати таку ювелірну роботу? Йдеться про монетки завтовшки з алюмінієву фольгу і розміром з ніготь. Але при цьому вони прикрашені неймовірно деталізованованими малюнками, – розповів учасник розкопок археолог Ніколай Екхофф.

На золотих пластинках можна роздивитись чоловіків і жінок у химерному і багатому вбранні. Є тут і витиснені пари, які стоять один до одного або в обіймах. При цьому чоловік завжди ліворуч, жінка праворуч.

П’ять нових фігур із золотої фольги. Одна з них, схоже, навмисно зім’ята. Фото – Facebook/ Nicolai Eckhoff

За словами археолога Екхофа з Університету Осло, мотиви зображень вирізняються разючим багатством деталей. Зазвичай жінка одягнена у довгу сукню, а у чоловіка спідниця коротша, тому видно ноги. Він також може бути в плащі, обидва можуть носити прикраси, різні зачіски та тримати в руках речі, такі як чашки, палички чи кільця, або показувати рукою різні жести.

Вчені датували дивні предмети епохою Меровінгів. Йдеться про династію, яка правила Франкською державою в V-VIII століттях н.е. Самі золоті пелюстки дослідники віднесли до періоду між 550 роком та епохою вікінгів. Будівля, під якою їх знайшли, — це 15-метрове молитовне місце для язичницьких ритуалів.

Золоті артефакти знайшли на тому місці, де раніше знаходилися стіни або стовпи храму, з чого експерти зробили висновок, що їх заклали туди при будівництві для освячення місця або його захисту, а, можливо, як підношення богам.

Згідно зі ще однією версією, це могли бути “храмові гроші” для входу до святилища. Або ж чоловічі та жіночі образи могли символізувати міфічних предків народу та вождів — тоді вони були підтвердженням політичної влади правлячих сімей. Екхофф також додав, що мотиви з парами нагадують сюжет міфу про весілля бога Фрейра з велеткою Герд — отже, золоті пластинки могли грати роль жертовного підношення під час весіль або обрядів родючості.

Як розповідало раніше BitukMedia, “велика золота знахідка століття” в Норвегії була виявлена після того, як лікар Ерленда Бора порадив йому знайти заняття на свіжому повітрі. 51-річний аматор з металошукачем зірвав археологічний джекпот. Норвежець знайшов артефакти, яким близько 1500 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі