Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

$10 тис. за $480 тис.: рідкісна купюра часів Великої депресії продана з аукціону

Важливо

Рідкісну купюру номіналом 10 тис. доларів, яка датується часом Великої депресії у США, продали на аукціоні за 480 тис. доларів. Банкноту з портретом Салмона Чейза — міністра фінансів за президентства Лінкольна, випустили в 1934 році.

Про це розповідає CNN.

Банкнота Федеральної резервної системи, випущена в 1934 році, була сертифікована Гарантією паперових грошей та отримала клас виняткової якості паперу (EPQ), згідно з далласським аукціонним домом Heritage Auctions.

На цій бостонській банкноті зображено обличчя тодішнього міністра фінансів президента Лінкольна, Салмона П. Чейза.

За словами аукціоніста Дастіна Джонстона, великі банкноти завжди привертали інтерес колекціонерів усіх рівнів. “10 000 доларів поступаються тільки золотому сертифікату на 100 000 доларів, виданому в 1934 році”, — пояснив він.

У вересні 2020 року найбільша сума, за яку було продано купюру в 10 000 доларів 1934 року, становила 384 000 доларів, повідомив представник аукціонного дому, додавши, що цей продаж “встановлює рекорд для купюри 1934 року”.

Банкнота в 10 тисяч доларів США — це найвищий номінал банкноти, що коли-небудь була в публічному обігу. Також існувала купюра номіналом $100 тисяч, однак її виготовили лише для переказу коштів між банками Федеральної резервної системи.

Як повідомили в Heritage Auctions, банкнота, яку продали з аукціону, ніколи не була в обігу, тому добре зберіглася.

За даними Бюро гравіювання та друку США, у 1969 році в країні припинили друкувати банкноти номіналом 500 доларів та вище. Відтоді 100-доларова купюра стала найвищим номіналом, випущеним у Сполучених Штатах.

Як розповідало раніше BitukMedia, аркуш, на якому Стів Джобс розписав рекламний буклет комп’ютера Apple I, продали за 175 тис. доларів. Лот доповнили два полароїдні знімки робочого прототипу пристрою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі