Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відшукати скарби бронзової доби: знайдено нові фрагменти найстарішої мапи Європи

Важливо

1900 року під час розкопок на заході Бретані французький археолог Поль дю Шательє натрапив на сланцеву плиту з незвичайним гравіюванням. Розшифрувати його не вдалось, і знахідка понад сто років пролежала забутою у Музеї національних старожитностей. 2014-го її повторно відкрили для себе інші французькі археологи. Вони взялися за справу розшифровки таємничого зображення і виявили, що це справжнісінька карта скарбів.

Про це розповідає Le Telegramme.

Спочатку плита складалася з декількох фрагментів, але тоді був відомий лише один із них, розмірами 2,20×1,53×0,16 метра – з нанесеними поглибленнями різної величини, прямими та вигнутими лініями. Саме в цих символах дослідники впізнали річки та гори Рудуаллека — одного з муніципалітетів регіону Бретань, що приблизно за 500 км на захід від Парижа.

Послідовники дю Шательє відсканували плиту і порівняли її з діючими мапами. Вони виявили збіг приблизно на 80%, але ще мають ідентифікувати всі геометричні символи – плита поцяткована крихітними западинами, які, на думку археологів, можуть вказувати на кургани, будівлі або геологічні поклади. Розкриття їх значення, як очікується, може призвести до цілого потоку нових знахідок.

Вчені вже вийшли на місце, де дю Шательє знайшов плиту на початку ХХ століття. Йдеться про одне з найбільших поховань бронзової доби в Бретані, і тепер археологи намагаються знайти археологічний контекст, щоб датувати плиту.

В ході останніх розкопок були знайдені кілька раніше не виявлених фрагментів, які, ймовірно, були відламані і використовувалися як частина стіни гробниці. Територія, зображена на мапі, як припускають вчені, відповідає древньому королівству, можливо, зруйнованому в результаті повстань.

Археологи також встановили, що стародавня мапа охоплює територію розміром приблизно 30х21 км. Історики збираються обстежити всю цю територію та зпівставити з позначками на плиті. За їхніми словами, ця робота може зайняти 15 років.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Швейцарії на щойно зораному морквяному полі знайшли набір стародавніх жіночих прикрас. За оцінками дослідників, їхній вік — близько 3 500 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі