Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Операція “Динамо”: на дні Ла-Маншу знайдено затонулий британський корабель Другої світової

Важливо

Морські археологи ретельно обстежили морське дно поблизу Дюнкерка (Франція). Пошуки принесли вражаючий результат – вчені виявили 27 кораблів, які затонули під час операції “Динамо”. Нове дослідження дозволило дізнатися про їхнє становище, характеристики та стан у найдрібніших подробицях. Один із них, британський військовий корабель “Кіт” (HMS Keith), вчені навіть відтворили у 3D-моделі.

Про це розповідає Sky News.

У період з 25 вересня до 8 жовтня 2023 року французьке агентство морської спадщини Drassm у партнерстві з британською урядовою агенцією Historic England обстежило 27 затонулих кораблів під час евакуації 338 тис. солдатів союзників з Дюнкерка в 1940 році. Причому місце розташування 12 суден раніше не було відомо.

Перша демонстрація цих уламків у таких надзвичайних деталях є потужним нагадуванням про масштаби та людські витрати “Операції “Динамо”.

Основним інструментом, який використовували вчені, був багатопроменевий ехолот, встановлений під корпусом дослідницького корабля “Андре Мальро”. Він видає віяло звуку, що записується, коли він відбивається від морського дна – потім це дозволяє геофізикам створювати барвисті тривимірні зображення затонулих кораблів. Причому рівень деталізації дозволяє вченим зпівставити особливості та розміри суден з історичними фотографіями.

Дослідники повідомляють, що змогли скоригували результати попередніх досліджень. Наприклад, раніше вчені помилково ідентифікували два кораблі, якими виявилися французькі допоміжні тральщики Denis Papin та Moussaillon.

Тральщик Denis Papin. Історичне фото – Historic England
Багатопроменеве обстеження затонулого судна Denis Papin. Зображення – Drassm, multibeam processed by A. Rochat (Drassm) and M. James (MSDS Marine/Historic England

А ще вони змогли “встановити особу” есмінця “Кіт” (HMS Keith). У 1940 році це судно було серед приблизно тисячі кораблів, які допомогали рятувати понвд 338 тис. солдатів з берегів Дюнкерка. Але варто йому було повернутися в Дувр, евакуювавши 992 бійців, як його атакував німецький літак. Корабель затонув на дні Ла-Маншу і відтоді лежав там понад 80 років. Поки зараз до нього та інших суден не дісталися морські археологи.

Корабель “Кіт” пішов на дно протоки Ла-Манш 1 червня 1940 року, коли його атакував льотчик бомбардувальника Ju 87 Люфтваффе.
Багатопроменева зйомка уламків міноносця HMS Keith. Зображення – Drassm, multibeam processed by A. Rochat (Drassm) and M. James (MSDS Marine/Historic England

Нове дослідження — лише перший етап багаторічного проєкту. Очікується, що воно закладе основу для подальших розслідувань, які розпочнуться у 2024 році.

Коли німецькі війська в травні 1940 року почали вторгнення до Франції, вони змогли відтіснити величезну кількість британських і французьких військ до узбережжя Ла-Маншу, де вони опинилися в оточенні. Уряд Великої Британії ухвалив рішення провести масштабну рятувальну операцію під назвою “Динамо”.

У результаті з пляжів біля міста Дюнкерк на півночі Франції до Великої Британії вдалося евакуювати понад 330 тисяч солдатів союзників. Для цього використовувалася приблизно тисяча військових, торгових, риболовецьких і цивільних суден.

Операція “Динамо” тривала 9 днів і ночей з 26 травня по 4 червня 1940 року. Усі судна зазнавали постійних атак німецьких літаків, і 305 кораблів були затоплені у водах Ла-Маншу. У результаті загинули близько 30 тисяч солдатів союзників.

Ці трагічні історичні події лягли в основу стрічки “Дюнкерк” 2017 року. Це перша військова драма в кар’єрі прославленого режисера Крістофера Нолана.

Як розповідало раніше BitukMedia, британські дайвери знайшли перший американський есмінець , затоплений німцями у Першу світову війну – Jacob Jones. Він безслідно зник в океані у 1917 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі