Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пекельні пси та іхтіокентаври: виявили запечатану “гробницю Цербера”

Важливо

У передмісті італійського міста Неаполь археологи виявили запечатану гробницю. Її вік – близько 2000 років. Унікальність гробниці в тому, що всі фрески на її стінах і стелі збереглися в незайманому стані.

Про це пише Arkeo News.

В регіоні Кампанія під непримітним сільськогосподарським угіддям зробили дивовижне відкриття. Під час археологічних робіт, пов’язаних з оновленням системи водопостачання, дослідники натрапили на недоторкану камерну гробницю.

Вчені назвали знахідку “гробницею Цербера” – через фреску із зображенням цієї міфічної тварини. Йдеться про триголового пса, який охороняє браму підземного світу.

На інших фресках, якими прикрашені стіни та стелі гробниці, також зображені міфологічні персонажі та сюжети. Наприклад, 12-й та останній подвиг Геракла, коли він спустився в царство мертвих, щоб упіймати триголового пса-монстра Цербера. Поруч стоїть бог Меркурій.

Вражає зображення триголового пса Цербера. Фото – Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’Area Metropolitana di Napoli

Крім того, на стінах вчені виявили зображення двох їхтіокентаврів – морських богів кентаврового типу з верхньою частиною тіла людини, передніми ногами коня та хвостом риби. Вони тримають у руках кліпеус – круглий щит, який використовували у Римській армії. Ці два морські кентаври можуть бути зображеннями Афроса та Бітоса, пари міфологічних морських богів, які є уособленням морської піни та океанської прірви. Часто морських богів зображували в коронах з кігтів омара, але на стіні гробниці вони тягнуться один до одного. Поряд з ними також намальовані два крилатих немовляти, схожих на купідонів.

Унікальність гробниці в тому, наголошують вчені, що всі фрески на її стінах і стелі збереглися в незайманому стані — вони не втратили колір з часом і досі залишаються дуже яскравими та чіткими попри те, що минуло майже 2 000 років.

За гробницею археологи натрапили на стіну opus incertum на краю некрополя. Ця стіна, складена з різних необтесаних каменів різних форм і розмірів, виявилася парадним входом до іншої камерної гробниці. Це поховання теж було у напрочуд гарному стані, закритий важкою туфовою плитою.

Повідомляють, що в “гробниці Цербера” археологи також виявили людські рештки, три розписні барельєфи, вівтар із посудом та інші стародавні артефакти. Розкопки тривають.

Як розповідало раніше BitukMedia, алгоритм штучного інтелекту відновив частину літер з тексту давньогрецького сувою папірусу, майже знищеного виверженням вулкана Везувій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі