Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не жертви: самки трав’яних жаб вдали з себе мертвих, аби не спаровуватися

Важливо

Самки трав’яних жаб виявилися не такими беззахисними перед численними самцями у шлюбний період, як вважалось. Згідно зі спостереженнями німецьких біологів, вони виробили цілий арсенал хитрощів, які дозволяють уникати небажаної уваги залицяльників. В хід йде навіть імітація власної смерті!

Про це розповідає Yahoo.News

Європейські звичайні жаби (Rana temporaria) відомі як гіперактивні заводчики. Після зимової сплячки приблизно на два тижні ці амфібії збираються у неглибоких ставках, щоб задовольнити інстинкт та відкласти яйця. Такі збіговиська можуть швидко обернутися неприємностями: самці жаб, яких значно більше, ніж самок, починають переслідувати своїх “дам”, щоб примусити до спарювання. Часто самці навалюються на самку гуртом, утворюючи “шлюбний клубок” – через це вона може просто потонути.

Часто самці трав’яної жаби навалюються на самку гуртом, через що вона може потонути. Фото – Carolin Dittrich

Група біологів під проводом Каролін Дітріх, біолога-еволюціоніста з Інституту етології імені Конрада Лоренца (Австрія) та фахівця з поведінки трав’яних жаб, збиралася з’ясувати, чи обирають самці цього виду собі пару залежно від розміру тіла. Однак під час дослідження вчені випадково виявили у самок Rana temporaria особливості, про які раніше нічого не знали. Виявилося, що амфібії використовують кілька хитрощів, аби спекатись від самців і таким чином, можливо, врятувати собі життя.

Вчені спостерігали цю поведінку у лабораторії. З’ясувалося, що якщо самки не хочуть спаровуватися з окремим самцем, то вдаються до однієї з трьох тактик уникнення. Часом самки практикували перекручування під тілом самця у воді, щоб визволитися з його обіймів. В інших випадках вони видавали звуки, як самці трав’яних жаб, коли їх випадково плутають із самками інші самці. Так вони змушували залицяльників подумати, що ті помилилися та причепилися до самця.

А от третя тактика полягала у вдаванні з себе мертвої. Вчені наводять один з випадків, коли помітили, що самка непорушно лежить у воді з простягнутими кінцівками, наче мертва. Самець, що намагався з нею спаруватися, швидко втратив інтерес та покинув її, а тоді самка “ожила” та хутко відплила геть. Тож схоже, що самки трав’яних жаб не такі вже й безпорадні, як вважалося.

Вчені вважають, що самка прикидалась мертвою, хоча вони не можу довести, що це свідома поведінка. Можливо, це просто автоматична реакція на стрес. Між тим, результати своїх спостереження в лабораторії вчені плвнують перевірити в природних умовах.

Як розповідало раніше BitukMedia, військові гелікоптери, що пролітають на малій висоті, збуджують крокодилів і змушують їх спаровуватись.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі