Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Розумні” шкарпетки простежать за станом людей з деменцією (ВІДЕО)

Важливо

Британські дослідники розробили “розумні” шкарпетки з датчиками серцебиття, поту та руху. Вони призначені для моніторингу в реальному часі пацієнтів з деменцією та невербальним аутизмом. Шкарпетки відстежують занепокоєння пацієнта та подають сигнал опікуну.

Про винахід розповідає сайт Бристольського університету.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, зараз понад 55 млн жителів Землі страждають на деменцію, і щороку виявляють майже 10 млн нових випадків. Деменція – це не тільки дезорієнтація, а також тривожність та агресія. Ці прояви створюють додаткові проблеми людям, які опікуються пацієнтами, оскільки об’єктивно розпізнати рівень їхнього психологічного дискомфорту буває дуже складно.

Аби полегшити це завдання, лікар та співробітник лабораторії робототехніки Бристольського університету Зік Стір розробив систему безперервного моніторингу стану людей з деменцією. Вона реєструє показання датчиків частоти пульсу, рівня потовиділення та рухової активності, вбудованих у звичайні шкарпетки. Цей звичний предмет одягу не створює дискомфорту при носінні та не боїться машинного прання. А ще через свою буденність не викликає в пацієнта додаткового стресу та бажання його зняти (як це часто відбувається з трекерами на зап’ясті).

Після надягання таких шкарпеток опікун сканує розташований на них QR-код, і датчики підключаються Wi-Fi до хмарної платформи. Там отримані дані обробляються з допомогою алгоритмів машинного навчання, що у реальному часі оцінюють рівень емоційного комфорту пацієнта і за підозри з його порушення відправляють тривожний сигнал користувачеві.

Так виглядає застосунок SmartSocks. Фото – Dr Zeke Steer

На думку розробників, “розумні” шкарпетки також можуть знайти застосування у догляді пацієнтів з аутизмом, які не здатні розмовляти.

В даний час “розумні” шкарпетки проходять пілотні клінічні випробування у двох британських наукових центрах. Винахід вже позитивно себе зарекомендував, і тепер розробники залучають фінансування, щоб уможливити вихід на світовий ринок.

Розробка отримала назву SmartSocks, а для її комерціалізації Стір запустив стартап Milbotix.

Як розповідало раніше BitukMedia, спосіб зберегти життя людей похилого віку з когнітивним розладом знайшли шведські вчені. Фахівці з біомедичної техніки з Технічного університету Чалмерса винайшли спосіб прогнозувати нещасні випадки з людьми, які страждають на хворобу Альцгеймера. Йдеться про радарный датчик.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі