Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Спаровувались як божевільні”: армійські вертольоти збуджують крокодилів

Важливо

Військові гелікоптери, що пролітають на малій висоті, збуджують крокодилів і змушують їх спаровуватись. Таке спостреження зробив фермер з Австралії, чиї угіддя розташовані неподалік армійського тренувального майданчика.

Про це розповідає Іflscience.

Крокодиляча ферма “Курана” з понад 3 тисячами тварин знаходиться в Центральному Квінсленді. А саме – неподалік тренувального майданчика Шолвотер Бей у Рокгемптоні. Тобто тварини, яких утримують в неволі, часто бачать літаки.

Власник ферми Джон Левер почав помічати, що вертольоти, які пролітають низько, сильно збуджують крокодилів. Особливо яскраво хижаки реагували на важкий військово-транспортний гелікоптер “Чинук” (Chinook) – під час його прольотів мешканці ферми, за словами чоловіка, “спаровувались як божевільні”.

Boeing CH-47 Chinook — американський важкий військово-транспортний вертоліт. Фото – Wikipedia

Подібний ефект, але менш потужний, справляє на крокодилів шторм: тварини починають спаровуватись у сезон дощів, оскільки це найсприятливіші умови для відкладання яєць.

Звідси виникає одне з можливих пояснень “ефекту вертольота” на крокодилів. Мовляв, звук повітряного транспорту, що пролітає, нагадує тваринам звуки шторму.

З іншого боку, це може бути пов’язане з вокалізацією цих хижаків. Крокодили не мають складних голосових апаратів і просто посилають повідомлення через воду, вібруючи трахеями. Вертоліт, що пролітає низько, може також змушувати вібрувати воду, мимоволі імітуючи звуки самців, готових до продовження роду.

Мешканці ферми у середньому щороку відкладають близько 2000 яєць. З них вилуплюються 1200 крокодильчиків.

В останні роки в Австралії панувала сильна посуха, яка суттєво зменшила ці показники. Однак тепер на континент обрушились дощі, які тільки посилюватимуться. Разом з вертольотами, що шугають повз, можна очікувати справжнього “бебі-буму” серед крокодилів.

Як розповідало раніше BitukMedia, група французьких біологів виявила, що нільські крокодили особливим чином реагують на плач дитинчат приматів, зокрема людини. Крокодили чуйно реагують на плач: що він відчайдушніший, то швидша реакція.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі