Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

3D-скан стародавнього каменю виказав його майстра та реальну могутність королеви вікінгів

Важливо

Нове 3D-сканування виявило нову інформацію про знаменитий датський рунічний камінь Еллінг. Зокрема про особу могутньої королеви вікінгів.

Про це розповідає Live Science.

Вчені просканували знаменитий датський Камінь Еллінг і більше дізналися про його творця через тисячоліття після того, як на ньому були висічені написи рунами. Згідно з новим дослідженням, камінь, зведений близько 965 року нашої ери, також демонструє величезну силу королеви вікінгів.

Лісбет Імер, керівник дослідження та рунолог з Національного музею Данії, та її команда використовували 3D-сканування каменю Еллінг та іншого каміння в регіоні. Мета – визначити майстра, який наніс руни. Припустивши, що досвідчені муляри зазвичай використовували той самий метод вирізування рун, вчені прагнули визначити унікальний “почерк” творця рун. Вчені орієнтувались на кут долотоподібних канавок, з яких були створені руни, а також відстань між ними. Маючи цю інформацію, вони назвали ім’я різьбяра по каменю — Равнунге-Туе.

Останній відомий як майстер-різьбяр двох каменів зі згадкою Тайри — могутньої королеви вікінгів. На одному з них, знайденому в Леборзі, приблизно за 37 м на південний захід від Еллінга, є напис, згідно з яким, Равнунге-Туе зробив це на згадку про королеву. В іншому, знайденому в Бьокке, приблизно за 30 км на південний захід від Еллінга, згадується, що Равнунге-Туе та двоє його співвітчизників збудували курган Тайри.

Раніше вчені не знали, хто вирізав непідписаний Камінь Еллінг і чи була Тайра, згадана на ньому, тією самою людиною, що й королева Тайра, згадка про яку міститься в написах на інших каменях.

Вчені підкреслюють — те, що ім’я Тайри висічене на чотирьох різних рунічних каменях, дозволяє припустити, що вона була набагато важливішою, ніж просто чиясь дружина і мати. Скажімо, Синій Зуб і Горм згадуються лише на двох рунічних каменях кожен. Хоча Горма часто називають першим королем Данії, дослідники вважають, що Тайра, ймовірно, походила з більш давньої та могутньої родини у південній Ютландії.

Камінь Еллінга зробили на замовлення датського короля Харальда Гормссона, відомого сьогодні під своїм прізвиськом Синій Зуб. Вважається, що він успішно об’єднав країну і приніс християнство в регіон.

Він встановив великий різьблений камінь у місті Еллінг поруч із старішим каменем і між двома величезними курганами. Написи на камені виконані рунічним алфавітом. Старіший і менший камінь встановив король Горм, батько Харальда, на згадку про свою дружину, королеву Тайру, а Синій Зуб встановив найбільший за розміром камінь на згадку про Горма і Тайру.

На одному боці каменю є напис, що вихваляє його досягнення на посаді короля і прославляє пам’ять його матері та батька. З іншого боку, на камені Еллінга знаходиться найдавніше скандинавське зображення образу Христа.

Рунічні камені розташовані у дворі Еллінгської церкви між двома великими поховальними курганами. Вони є свідченнями епохи переходу скандинавів від язичництва до християнства. Камені, разом з могильниками і церквою, занесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За свою довгу історію камені піддавалися впливу погоди, що призвело до появи тріщин. У 2008 році експерти ЮНЕСКО запропонували перенести камені до приміщення. Однак Комітет з культурної спадщини Данії вирішив залишити камені на їхньому історичному місці, надійно сховавши під скляними вітринами. 

Як розповідало раніше BitukMedia, скарб вікінгів знайшовся через генеральне прибирання у підвалі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі