Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лев більше не найстрашніший звір савани. Тоді хто? (ВІДЕО)

Важливо

У південноафриканській савані багато небезпечних тварин. Донедавна найстрашнішими з них вважалися леви. Проте вчені з’ясували, що звірі у Південній Африці найбільше бояться іншого хижака. Виявилось, що звуки людських голосів вселяють більше жаху навколо водопою, ніж рев левів. І хто тут тепер “суперхижак”?

Про це розповідає The Guardian.

Вчені встановили на берегах водойм у національному парку Крюгера в ПАР спеціальні фотопастки з динаміками та мікрофонами. Тваринам, які приходять на водопій, включали аудіозаписи та фіксували їхню реакцію. Ця охоронна територія є домівкою для найбільшої в світі популяції левів, тому інші ссавці добре обізнані про небезпеку, яку становлять ці хижаки.

“Леви – найбільші наземні хижаки, що полюють групами, і, отже, мають бути найстрашнішими”, – стверджує біолог-еколог Майкл Клінчі із Західного університету в Канаді.

Але з’ясувалося, що на 15 тисячах відеозапасах, які довелося переглянути вченим, 95% тварин зі значно більшим жахом реагували на звуки зовсім іншого звіра, який навіть технічно не є найвищим хижаком. Це – людина.

Дослідники транслювали мешканцям савани звуки людських розмов місцевими мовами, серед яких тсонга, північний сото, англійська та африкаанс, а також звуки людського полювання, зокрема гавкіт собак та постріли. Вони також відтворювали рев спілкування левів одне з одним.

Майже всі тварини з 19 видів ссавців, за якими спостерігали в ході експериментів, вдвічі частіше залишали водопій, почувши людську розмову в порівнянні з левами або навіть звуками полювання. Йдеться про таких тварин, як носороги, слони, жирафи, леопарди, гієни, зебри, імпали та бородавочники. Між іншим, деякі з них небезпечні самі по собі.

Леви не викликали такого жаху, як можна було очікуваим, а одного разу слон настільки розлютився, почувши гарчання лева, що просто знищив пастку.

“Найбільший страх викликали саме людські голоси, – повідомляють дослідники. — Дика природа сприймає людей як реальну небезпеку, тоді як, наприклад, гавкіт собак є другорядним чинником”.

“Страх перед людьми глибоко вкоренився і широко поширився. Існує ідея, що тварини звикнуть до людей, якщо на них не полюватимуть. Але ми побачили, що це не так”, – каже Клінчі.

Як демонструють попередні дослідження команди, постійний страх може скоротити популяцію тварин-жертв протягом кількох поколінь. Але біологи, можливо, зможуть використати отримані знання для допомоги цим видам. Вмикаючи звуки людських голосів у районах Південної Африки, де процвітає браконьєрство, вони сподіваються вберегти південного білого носорога, який знаходиться під загрозою зникнення.

Як розповідало раніше BitukMedia, природоохоронна організація African Parks придбала величезну колекцію південних білих носорогів, які належали підприємцю Джону Х’юму. Фахівці випустять тварин у заповідниках та національних парках по всій Африці – для створення нових популяцій виду та поповнення існуючих.



Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі