Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Надто гострий обід: змія вдавилася інвазивною рибою і мало не загинула

Важливо

У Франції риба з колючим плавцем застрягла в стравоході змії, коли та намагалася проковтнути жертву занадто великого розміру. Через це рептилія мало не загинула. Так би і сталось, якби на допомогу не прийшов герпетолог Ніколя Фуенто

Про це розповідає Live Science.

Чимало видів змій харчуються рибою. Широко розкриваючи свою пащу, вони здатні проковтнути навіть велику здобич. Але в цьому випадку змія обрала не ту жертву – намагалася проковтнути інвазивний для півдня Франції вид риб і цим наразила себе на смертельну небезпеку.

Під час польових досліджень Ніколя Фуенто та його помічник стали свідками того, як місцева змія, а саме гадюковий вуж (Natrix maura), намагається проковтнути надто велику для неї рибину. Коли вчений побачив цю сцену, то спершу подумав, що змія просто харчується. Однак придивившись, помітив, що плазун, навпаки, намагається виштовхнути рибину з пащі. От тільки безуспішно, оскільки колючки на плавці риби встромилися у стравохід, блокуючи її рух назад. Найімовірніше, змія почала задихатися, каже вчений.

Фуенто попросив свого помічника тримати змію, поки він намагатиметься врятувати її від неминучої смерті. Герпетолог просунув рибину трохи вперед у пащу вужа, щоб витягти колючки зі стравоходу та могти дістати рибу. Звільнений вуж, здається, не постраждав й одразу поліз ховатися під каміння. 

Фото – Nicolas Fuento

Оглянувши рибу вчений дійшов висновку, що це звичайний йорж. Gymnocephalus cernua природно населяє Азію та значну частину Європи, однак на південному сході Франції є чужорідним (інвазивним) видом. Через те, що звичайні йоржі мають колючі спинні плавці хижакам дуже важко їх ковтати. Власне, це вкотре показав випадок зі змією.

Ця історія звертає увагу на загрози від інвазивних риб для місцевої, і часто рідкісної, фауни, спонукаючи до наступних досліджень. За словами Фуенто, йому відомі випадки, коли інші види змій в Європі гинули через спроби проковтнути інші інвазивні види риб. Але, з іншого боку, також відомі випадки, коли деякі змії вмирали під час поглинання і місцевих риб. Вчений вважає, що існує ймовірність того, що деякі види змій все ж змогли пристосуватися до співіснування поруч з інвазивними видами своїх жертв і навчилися їх уникати.

Раніше BitukMedia розповідало, як розмір врятував золоту рибку від голодної чайки. А 5-метровий пітон повністю проковтнув крокодила – собі на загибель.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі