Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На пляжі виявили слизових “інопланетян”

Важливо

Дивну істоту виявили на узбережжі міста Аделаїда, що у Південній Австралії. Відпочивальники знайшли щось безформне та покрите жовтими точками. У соцмережах припустили, що ця маса має позаземне походження.

Про це повідомляє Daily Mail.

Один з користувачів виявився морським біологом. Він пояснив, що “інопланетна істота” — колонія асцидій, які мешкають переважно у прибережних зонах.

Кожна з жовтих точок є окремою твариною. При цьому в рамках колонії усі істоти генетично ідентичні. На фото зняли вид, який мешкає переважно у прибережних зонах.

У сонячні дні, коли море прозоре і чисте, нирці можуть побачити на дні яскраві помаранчеві бульбашки, що приросли до каменів, завбільшки з кулак. Після шторму їх можна зустріти і викинутими на берег. Личинки асцидій мігрують волею хвиль і течій на великі відстані і тим самим забезпечують розселення виду.

Донні морські асцидії належать до хордових тварин, які мають спинний мозок. Найвищий підтип хордових — це хребетні, до яких належать і люди. Так, ці істоти на личинковій стадії мають хорду — еластичний стрижень у спині та хвостовому відділі, прообраз хребта. Завдяки їй тіло може згинатися та одночасно підтримувати форму.

Дорослі асцидії ведуть осілий спосіб життя – прикріплюються до каменів та субстрату на дні морів та океанів. Але на стадії личинки тварина вільно плаває у воді. Після кількох днів мандрівок личинка знаходить відповідне місце та закріплюється на ньому. Її тіло починає перебудовуватись. Органи личинки, які були потрібні їй раніше: хвіст, хорда, око та орган рівноваги — зникають. Хвіст втягується за 6-10 хвилин. Рот пересувається на спину – у зручніше положення, туніка личинки трохи стікає донизу і утворює коренеподібні вирости, щоб прикріпитися до каменю або субстрату. Товщина туніки може досягати 3 см. Вона виконує захисну функцію та має желеподібну та хрящеподібну консистенцію.

Асцидії можуть жити поодинці, або ж великими колоніями. Харчуються органічними частинками та бактеріями. Вони одержують їх шляхом фільтрації води через так звані зябра. Поряд з прийомом їжі відбувається споживання кисню з морської води. Так ковтка асцидії є джерелом дихання. Асцидія – тварина, яка розмножується і статевим, і безстатевим шляхом. У кожної асцидії у тілі розвинені і чоловічі та жіночі репродуктивні залози.

Колонія асцидій  Didemnum molle. Фото – Wikipedia

Асцидії не становлять небезпеки для людей, – заспокоюють фахівці. Ба більше, деякі види асцидій їдять. Страви з асцидій пропонують в Кореї, Японії, Греції, Франції та Чилі.

Як розповідало раніше BitukMedia, іржаву металеву кулю діаметром 1,5 метра знайшов на пляжі мешканець прибережного міста Хамамацу (префектура Сідзуока, острів Хонсю). Японія збентежена загадковою знахідкою: ніхто не знає, що воно таке.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі