Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Призначення невідоме: знайшли стародавню арку та потаємний хід, що дивом збереглись

Важливо

Таємничу ханаанську арку та вузькі підземні коридори, що ведуть до неї та від неї, виявила міжнародна група вчених, яка веде розкопки на археологічній пам’ятці Тель-Шимрон на півночі Ізраїлю. Дослідники не знають призначення споруди віком близько 3800 років. Вони також не розуміють, чому її засипали невдовзі після будівництва.

Про це розповідає Smithsonian magazine.

Історія створення знайденої конструкції, її призначення і те, як вона збереглася, будучи зроблена з необпаленої цегли, викликає, за визнанням археологів, велике здивування.

Ханаанська арка та сходи під склепінням виявили в нещодавно відкритій археологами будівлі на території акрополя Тель-Шимрон у родючій долині Їзреел.

Побудована з сирцевої цегли, споруда добре збереглася за майже 4 тис. років. Це вразило фахівців, оскільки цей будівельний матеріал зазвичай не витримує таких довгих термінів.

Всередині будівлі спочатку знайшли довгий коридор, який вів до сходів та арки з виступом. Склепіння арки створене шляхом зміщення цегли — як сходи, тільки перевернуті (шари цегли поступово вбудовуються всередину, – ред.) Це теж стало несподіванкою: за словами фахівців, “справжні” арки було прийнято робити з каменів клиноподібної форми.

Зображення – Eyecon via Armstrong Institute of Biblical Archaeology

Конструкцію з “фальшивої” арки та сходів складено майже з 9 тисяч цеглин, вона має висоту у понад 5 метрів. Також експерти зазначили, що подібні конструкції з цегли зазвичай будували стародавні жителі Месопотамії, але в південному Леванті таких зразків архітектури досі не знаходили.

Археологи з’ясували, що арка та сходи прослужили зовсім недовго — одне чи два покоління, а згодом будівельники їх засипали. “Чому проходом припинили користуватись так скоро — це питання припущень, але це було зроблено свідомо і не тому, що існувала якась неминуча небезпека обвалення. Для нас, археологів, швидке засипання — найвдаліша обставина у всій історії, оскільки це єдина причина, через яку об’єкт так неймовірно добре зберігся майже через 4 тис. років”, – пояснив Маріо А.С. Мартін, археолог з Університету Інсбрука (Австрія).

За аркою археологи виявили ще одні сходи. Вони ведуть глибоко під землю за межі стін будівлі. Однак поки розкопки довелось призупинити: є побоювання, що коридор проходить під іншими крихкими руїнами бронзової доби, і вони можуть обрушитися, якщо виймати грунт.

Зараз вчені шукають спосіб безпечно відкрити загадкові сходи. Адже питання, куди ж вони ведуть, досі без відповіді. Вони також сподіваються дістати відповідь, навіщо хананеї побудували, а потім запечатали цю систему сходів та проходів через арку. За однією з версій, це могла бути культова споруда: у покрученому коридорі перед різким поворотом до арки вчені знайшли керамічну нагарську чашу — артефакт з сімома чашами, що його застосовували для ритуальних підношень. Крім того, тисячі кісток тварин, які, можливо, були принесені в жертву, раніше виявили в сусідній будівлі.

Зображення – Christina Carper/Tel Shimron via Armstrong Institute of Biblical Archaeology

Ці споруди датуються між 1800 і 1750 роками до нашої ери, коли на цьому місці стояло велике ханаанське місто. За даними істориків, у цьому регіоні, який називається південним Левантом, між 3000 і 4000 років тому жили хананеї. Це був народ, який складався з різних етнічних груп, які, як вважають експерти, ніколи не поєднувалися в єдине “політичне” царство. Земля Ханаанська, зважаючи на давні тексти, — це область, яка сьогодні входить до складу сучасного Ізраїлю, Палестини, Лівану, Сирії та Йорданії.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Ізраїлі розшифрували найраніший з відомих науці ханаанських текстів. Це короткий напис на гребінці зі слонової кістки, виготовлений у XVII столітті до нашої ери.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі