Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Символ української ідентичності – у Києві встановили нову мініскульптуру

Важливо

У столиці України встановили нову мініскульптуру у рамках проєкту “Шукай”. Вона має вигляд літери “Ї”, яку автори називають символом української ідентичності. Скульптура містить елементи із вітражів КНУ, пошкоджених російською ракетою.

Про це йдеться не сторінці проєкту у Facebook.

Букває “Ї” є уникальною, адже відсутня в інших слов’янських абетках. Також без неї не складається ні слово “Київ”, ні слово “Україна”. Тож вона є символом української ідентичності, пояснюють творці проєкту.

“Сучасні українці, маркуючи нею різні речі – від одягу до вуличних об’єктів, – окреслюють так свою ідентичність і самобутність, яку загарбники довгі століття марно намагалися стерти”, – пишуть організатори.

Скульптура має захишати українську мову. Організатори пропонують таку нову українську прикмету “Мене потри – мову збережи!”

Скульптуру встановили до Міжнародного дня грамотності. Знаходиться вона у символічному місці – на вході до корпусу Навчально-наукового інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка (бульвар Тараса Шевченка, 14)

До скульптури включили елементи, зроблені зі скла вітражів кампусу КНУ, які постраждали в наслідок російського ракетного удару 31 грудня 2022 року.

Мініскульптура стала 41-ю у серії. Виготовив її Юрій Білявський.

Як розповідало BitukMedia, y Києві на вул. Десятинній відкрили мініскульптуру “Київська складанка» за авторством Юрія Білявського. Вона стала 40-ю у проєкті “Шукай” менеджерки Юлії Бевзенко, заснованому у 2018 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі