Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Південній Америці знайшли могилу жерця – їй 3 тис. років

Важливо

На півночі Перу знайшли могилу жерця древньої цивілізації. Припускають, що він був релігійним лідером країни 3 тис. років тому. Його вже прозвали “жерцем із Пакопампи” – за назвою археологічної зони, де його знайшли.

Про це повідомляє CNN.

Жерця поховали під шістьма шарами попелу, змішаного з чорною землею, з оздобленими керамічними чашами та печатками, які використовувалися на насенення ритуальних зображень на тіло, що було характерно для еліти.

На верхніх краях могили знайшли ще дві печатки – зображення антропоморфного обличчя, яке дивилося на схід і зображення ягуара, яке дивилося на захід.

Керівник проекту Юджі Секі каже, що гробниця майже 2 м в діаметрі та 1 м завглибшки, був «дуже дивним», як і положення тіла, що лежить обличчям вниз, а ноги схрещені.

Також поруч з тілом знайшли кістку у формі тупу – великої шпильки, яку індіанці Анд використовували для утримання плащів і пончо, а також жіночі хустки.

У дослідників нема сумнівів, що це був чоловік, можливо, лідер групи людей. Але його поховали дуже по-дивному, каже Секі.

Розкопки на узгір’ї тривають із 2005-го. У 2007 знайшли “Пані із Пакопампи”, а у 2015-му – “Жерця Зміїного Ягуара”. Але остання знахідка видається старшою, кажуть науковці.

Як повідомляло BitukMedia, поблизу гробниці китайського імператора знайшли 2200-річні останки принесених у жертву великої панди та тапіра. Скелетні рештки останнього здивували вчених найбільше. Отже, виходить, ці тварини колись кочували Китаєм.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі