Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лихо з розуму: рідкісна двоголова змія повернулась в свій тераріум

Важливо

До техаського зоопарку повернувся унікальний представник плазунів з біцефалією. Панчо та Лефті, як називають двоголового щурячого полоза, вилікувалися від травми, отриманої понад два роки тому. Бути змією з двома мізками не просто.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

2016 року мешканка околиць міста Вако, що в Центральному Техасі, помітила на задньому дворі свого будинку дивовижну істоту  — двоголове дитинча щурячого полоза (Pantherophis obsoletus) завдовжки трохи більше 20 см. На той час рептилії було, за оцінками біологів, від шести до восьми тижнів від народження.

Сьогодні її звати Панчо та Лефті. Вони – приклад рідкісної аномалії у світі тварин під назвою біцефалія: ембріон починає ділитися на двох ідентичних близнюків, але з якихось причин процес припиняється та цілковитого поділу не відбувається. В людей подібна вроджена аномалія називається “сіамські близнюки”.

Жити, маючи дві голови, тобто два мізки, та одне, спільне на двох, тіло дуже важко. У дикій природі змії та інші тварини, що народилися в двома головами, зазвичай гинуть: тіло отримує взаємовиключні команди, а це має ключове значення, коли потрібно вирішувати, як рятуватися від хижака.

Оскільки тіло Панчо-Лефті отримує сигнали від двох “командних центрів”, воно рухається дивно і нескоординовано. У лютому 2021 року змія травмувала свою ліву шию, адже намагалась рухатись у двох протилежних напрямках одночасно. Після цього інциденту рептилію відправили на реабілітацію. І от тільки зараз  відвідувачі місцевого зоопарку знов зможуть її бачити.

Тераріум, де живуть Панчо та Лефті, спеціально зробили максимально безпечним: прибрали звідти всі камені та гілки. Тепер, коли там тільки трава, ризик поранення для змії мінімальний.

Зараз Панчо та Лефті вісім років. Довжина рептилії складає від 60 до 90 см. Це занадто мало для дорослої особини, адже щурячі полози можуть виростати до півтора метра завдовжки. 

Співробітники тераріуму розповідають, що коли Панчо і Лефті тільки прибули до зоопарку, ліва голова домінувала над правою. Саме вона вирішувала, як і куди повзти, а ще самотужки з’їдала всю їжу. Однак зараз все змінилося — тепер дії контролює правий мозок, Панчо, а Лефті підкоряється.

Раніше BitukMedia вже розповідало про двоголових рептилій з США – двоголову гондураську молочну змію-альбіноса та садового вужа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі