П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сіамські близнюки – рідкісний двоголовий вуж послужить науці

Важливо

Рідкісну двоголову змію знайшов мешканець американського міста Клей-Сентер, штат Небраска. Голови садового вужа не могли визначитись, в якому напрямку повзти. Тепер плазуна вивчатимуть в місцевому університеті.

Про це повідомляє Newsweek.

Джошуа Маршалл розчищав сад своєї подруги, аж раптом під колодою біля вогнища помітив двох садових вужів. Що це не пара змій, а лише одна, тільки з двома головами, чоловік зрозумів згодом. Довжина плазуна становила близько 10 см. Маршалл обережно поклав вужа у глечик. 

Співробітників Центру охорони дикої природи та парків Небраски знахідка не зацікавила. А от герпетолог місцевого університету Денніс Ферраро забрав унікального вужа того ж дня.

Денніс Ферраро в лабораторії. Фото – The University of Nebraska–Lincoln

Плазуну було лише 10 днів, і він, ймовірно, не вижив би у дикій природі, – констатував Ферраро. Ба більше, вуж виявився ще рідкіснішим, ніж здавалось на перший погляд. Крім голів, у нього були окремі шиї. “Змія не надто рухлива, бо голови починають повзти в різних напрямках. І це нічия”, – пояснив герпетолог.

Тепер вужа досліджуватимуть викладачі і студенти. Після смерті його збережуть для науки.

Треба зауважити, що садові вужі не отруйні. Вони харчуються дрібними гризунами, рибою, безхребетними та земноводними. Маленькі та середні види є рідними для Північної та Центральної Америки.

Двоголові змії – велика рідкість. Подібні відхилення спостерігаються, коли ембріон змії починає ділитись, але не до кінця. Через це у рептилії на одному тілі розвиваються дві голови, які функціонують незалежно одна від одної. Таке відбувається і в тому випадку, коли два сперматозоїди одночасно потрапляють в  одну яйцеклітину.

Як повідомляло раніше BitukMedia, найстаріша у світі черепаха з двома головами відзначила своє 25-річчя. Рептилія мешкає в Музеї природничої історії в швейцарській Женеві. В Януса дві голови, два серця, дві пари легень. Й особистості теж дві.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі