Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Школярка знайшла 1500-річний уламок “чарівного дзеркала”

Важливо

Ізраїльська школярка, яка брала участь в археологічних розкопках у стародавньому місті Уша, знайшла фрагмент античного амулета – “чарівного дзеркала” візантійської епохи. Знахідці близько 1500 років. Предмет використовували жителі цих місць у пізній античності.

Про це розповідає ArkeoNews.

17-річна школярка відвідала археологічні розкопки на півночі Ізраїлю, в місті Уша, що за вісім кілометрів на південний захід від Назарета (сучасна назва древнього міста — Ноф-а-Галіль).

Авів Вайцман брала участь у проєкті молодих інструкторів ШЕЛАХ. Йдеться про шкільний предмет з вивчення Ізраїлю, що поєднує географію, історію та природознавство. Один з етапів цього проєкту – маршрут “на виживання” від Мерона до Хермона завдовжки 90 км.

Проте відвідують школярі також історичні об’єкти, розташовані не на самому маршруті. Наприклад, Ушу – стародавнє місто, де веде розкопки Управління старожитностей Ізраїлю.

Працюючи всередині зруйнованого будинку, Авів звернула увагу на незвичайний уламок кераміки, що стирчав із землі між стінами будівлі. Дівчина обережно розчистила знахідку та показала її фахівцям, які розпізнали у ній фрагмент декоративного настінного диска. Такі керамічні настінні “тарілки” у візантійському періоді (IV–VI століття нашої ери) служили рамами для магічних дзеркал.

Знахідка Авів Вайцман. Фото – Israel Antiquities Authority

Скляне дзеркало розміщувалося в центрі такого диска і слугувало захистом від пристріту. Вважалося, що злий дух чи демон побачить у дзеркалі своє відображення, і це захистить власника предмета від лиха. Подібні обереги також клали у гробниці – захистити покійного під час подорожі до потойбіччя.

Дзеркало, що слугувало захистом від пристріту. Фото – Clara Amit, Israel Antiquities Authority

“Ця знахідка підтверджує подвійну важливість взаємодії Управління з відділом ШЕЛАХ міністерства освіти. Воно призводить до нових знахідок, а старшокласники своїми руками торкаються коріння”, – заявляє координатор проєкту Саар Ганор.

За часів римського панування рабинами, які рятувалися від гонінь на півночі Ізраїлю, було засновано поселення Уша. Археологи вже розкопали тут дороги, мозаїчну підлогу, руїни ритуальних лазень, а також преси для олії та вина.

Як розповідало раніше BitukMedia, рідкісний 2500-річний мармуровий диск знайшов простий ізраїльський рятувальник, який пірнав у море. Вчені знають, що такі диски використовувались для захисту кораблів від лихого ока. Досі в Середземномор’ї було знайдено лише чотири такі артефакти. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі