Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найдовший у світі крокодил може виявитися ще більшим (ВІДЕО)

Важливо

Крокодил Кассіус, старожил австралійського зоопарку, унікальний у багатьох відношеннях. Ще з 2011 року тварина офіційно визнана Книгою рекордів Гіннеса найдовшим крокодилом у світі. Відтоді рептилія могла підрости ще більше, але ніхто не наважується підійти до зубастого з рулеткою.

Про це розповідає сайт Книги рекордів.

У світі немає крокодила довшого за Кассіуса: відстань від його носа до кінчика хвоста становить 5 м 48 см, це приблизно як довжина обличчя Статуї Свободи. 

Книга Гіннеса зафіксувала Рекорд Кассіуса ще в 2011 році. Припускають, що за останні 12 років рептилія стала ще довшою, але ніхто не ризикує її виміряти. 

У зоопарку “Марінленд Меланезія” (Австралія) за утримання крокодила-рекордсмена відповідає Туді Скотт. Чоловік каже, що відмінно ладнає зі своїм підопічним. “Цілком можливо, що Кассіус став більше з 2011 року, проте ми не намагалися повторно виміряти його. Можливо, ми спробуємо зробити це в найближчому майбутньому, щоб отримати уявлення про темпи зростання великих крокодилів, або, звичайно, якщо рекорд Кассіуса буде оскаржений”.

У визначенні розмірів Кассіуса є ще один нюанс – відсутність частини морди та хвоста. Швидше за все, крокодил втратив їх під час сутички з іншим самцем за верховенство на території, кажуть зоологи. Як би не “відсутні частини”, Кассіус був би ще довшим – на 15–25 см, припускають в зоопарку.

Відомо, що в далекій молодості Кассіус жив у річці Фінніс на південь від міста Дарвін на Північній Території Австралії. Аби не турбував місцевих жителів та худобу, крокодила спіймали в 1984 році. Вже за три роки велетня перевезли на вантажівці до зоопарку, що за 3200 км від його колишньої домівки. Вважається, що Кассіус міг втратити частину носа і хвоста ще до переїзду. Мовляв, такі травми – звична справа для цих рептилій у дикій природі.

Окрім довжини, в цієї особини є ще один рекорд – це найбільший крокодил, коли-небудь спійманий живим в Австралії.

Скільки ж років зубастому рекордсмену? В зоопарку припускають, що більше сотні. Точно сказати вчені не можуть, але називають роком його народження 1903-й. За даними зоологів, сягаючи п’яти метрів, крокодили продовжують зростати лише на сантиметр за рік. Якщо застосувати цю формулу до Кассіуса, виходить, що йому … 120 років!

Кассіус – справжня зірка центру утримання крокодилів “Марінленд Меланезія”. Люди приходять сюди, щоб особисто побачити найдовшого крокодила у світі, а австралійські дітлахи – познайомитися з “живим динозавром”. Тому, коли гостей немає, співробітники намагаються зайвий раз не турбувати дідка.

Кіпери розповідають, що в Кассіуса м’який і поступливий характер. Якщо покликати, крокодил радісно прибіжить до людини з іншого кінця вольєру. Але працівники зоопарку пам’ятають, що ці рептилії — небезпечні та хитрі хижаки. “Кращий спосіб завоювати його серце — через шлунок, і зрештою, оскільки ми в країні крокодилів, варто бути обережним”, — зауважує Туді Скотт.

Як розповідало ранше BitukMedia, група французьких біологів виявила, що нільські крокодили особливим чином реагують на плач дитинчат приматів, зокрема людини. Крокодили чуйно реагують на плач: що він відчайдушніший, то швидша реакція.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі