Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи зробили нові відкриття на Полтавщині – знайшли золоті прикраси та посуд

Важливо

До Дня археолога співробітники історико-культурного заповідника “Більськ” під Котельвою на Полтавщині розповіли про свої недавні знахідки. Під час дослідження поховань вони знайшли золоті прикраси для одягу та посуд, який виготовили у VI ст. до н. е.

Про це повідомляє Укрінформ.

Дослідження некрополя проводила археологічна група “Охоронної археологічної служби України” на чолі з Віталієм Окотенком.

“Дослідження вже завершили. В одному з курганів знайшли битий посуд, а також бляшки із золота, які нашивалися на одяг. Вони датуються серединою 6 століття до нашої ери. Зараз вони досліджуються фахівцями”, – повідомив директор заповідника “Більськ” Ігор Корост.

У липні цього року археологи досліджували і старовинне місто Гелон поблизу Більська. Серед знахідок – глиняний посуд, стріли та арфи. Усе має грецьке походження. Є унікальна знахідка –  ручка чорнолакового канфару – посуду, з якого пили напої. Грецькі артефакти датують  першою половиною V – серединою IV ст до н.е.

Серед виробів із каменю знайшли кам’яну сокиру – це третя на Більському городищі, є рідкісною знахідкою. Інші знаряддя призначалися, ймовірно, для розтерання зерна та більш м’яких гірських порід.

“Предмети з кольорових металів репрезентовані злитком міді та вістрями стріл: дволопатевими та тригранними. Більшість складають дволопатеві втульчаті вістря з шипом. Загалом виявлено 11 наконечників чи їх фрагментів”, – розповідають науковці.

Як розповідало BitukMedia, iзраїльська школярка, яка брала участь в археологічних розкопках у стародавньому місті Уша, знайшла фрагмент античного амулета – “чарівного дзеркала” візантійської епохи. Знахідці близько 1500 років. Предмет використовували жителі цих місць у пізній античності.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі