Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Зелена” революція: першим місцем у світі з нульовим рівнем відходів став … острів

Важливо

Тілос – невеличкий грецький острів, який першим у світі досяг нульового рівня відходів. Таке революційне “зелене” досягнення потребувало двох років старань, і місцева влада та жителі їх доклали. Тепер тут немає жодних звалищ, сміттєвих баків чи пластикових пакетів!

Про це розповідає портал The Mayor. 

Все почалося в 2021 році, коли муніципалітет Тілоса спільно з компанією Polygreen запровадили програму управління відходами під назвою Just Go Zero. Вона дозволяє місцевій спільноті утилізувати практично всі види відходів за допомогою системи сортування та вторинної переробки.

Далі прийшов час не тільки підвищення обізнаності, а й безпосереднього навчання мешканців основним принципам сортування відходів та циклічності. Всім домоволодінням (а на Тілосі близько 900 мешканців) та підприємствам було видано спеціальні пакети з маркуванням QR-коду для сортування сміття.

Потім запровадили систему збору відходів “від дверей до дверей”. Вона гарантує, що сміття потрапить у потрібне місце, а не загубиться десь на острові.

От через два роки Тілос звітує про свій вражаючий результат: 90% відходів на острові утилізується та/або компостуються, а всі звалища виведені з експлуатації!

До впровадження проєкту Just Go Zero на Тілосі вироблялося 770 кг твердих побутових відходів на людину на рік. Тепер цей показник, за даними муніципалітету, становить 440 кг — відходи скоротилися на 43%. З них лише 54 кг вважаються залишковими відходами.

За словами мера Тілоса Марії Камми, острів здійснив ні з чим незрівнянну зелену революцію.

Фото – Wikipedia

Як розповідало раніше BitukMedia, NASA на борту МКС домоглося відновлення 98% питної води зі стічних відходів, серед яких сеча та піт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі