Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Екологічно й ефектно – суховантажі пропонують переміщувати за допомогою величезних кайтів

Важливо

Французька аерокосмічна компанія Airseas пропонує примусити вітер тягнути багатонажні судна океаном. Для цього пропонують використати кайти – трапецевидні повітряні змії, які використовують туристи-серфери. Щоправда, аби зрушити корабель, кайт повинен мати площу 1 тис. кв.м.

Про це пише CNN.

Використання кайтів допоможе суховантажам знизити споживання палива і зменшити карбоновий слід на 20%, кажуть розробники. Загалом сфера морських перевезень нині становить вносить 3% до загального об’єму парникових газів.

Спеціалісти із Airseas розробили технологію Seawing. Кайт запускають зі складної щогли і за допомогою неї ж його можна прибрати. Кайтом керує автопілот, повітряний змій кріпиться до судна за допомогою 700-метрового троса.

Особливість кайту у тому, кажуть розробники, що він ширяє над морем петлями у формі вісімки – і таким чином посилює потужність повітряного потоку. Крім того кайт буде підніматися на висоту 300 м над рівнем моря, де вітер на 50% сильніший, ніж над палубою.

Тестування відбуваються уже протягом року. У травні компанія заявила, що кайт успішно відбуксував корабель через Aтлантику. У грудні вони почнуть тестувати динамічний політ кайта, коли він буде ширяти у формі вісімки.

ЄС вклав у проект $2.7 млн. Airbus та японська транспортна компанія “K” Linе чекають на запуск проєкту. Орієнтовно він має запуститися у 2025-му.

Як повідомляло BitukMedia, iталійський стартап Greenyl почав виготовляти екологічні музичні платівки – без токсичного полівінілхлориду (ПВХ). Його замінили на полімер, який можна повністю переробити. Еко-платівки згодом стануть вторсировиною, тоді як традиційні найчастіше спалюють.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі