Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ватикан має нові зачіпки у справі 40-річної давнини. Куди зникла 15-річна дівчина? (ВІДЕО)

Важливо

Ватикан знайшов нові зачіпки у справі про зниклу 40 років тому дівчинку – дочку ватиканського чиновника. Ватикан зробив неймовірне: вперше в історії публічно передав офіційні документи італійській владі. Інтерес до гучної справи підігрів документальний мінісеріал виробництва Netflix про зникнення Емануели Орланді.

Про це розповідає CNN.

15-річна Емауела Орланді зникла 1983 року, коли поверталася додому з уроку музики в школі поблизу П’яцца Навона в Римі. Справа набула широкого розголосу – її батько був видатним ватиканським чиновником, співробітником Інституту релігійних текстів Святого Престолу. Тіло зниклої дівчини-підлітка так і не знайшли. За всі ці роки Ватикан неодноразово критикували за недостатньо серйозний підхід до пошуків зниклої Орланді.

Емануела Орланді, яка жила в стінах священного міста, зникла влітку 1983 року. Фото – Pietro Orlandi

У 2022 році американський стрімінговий сервіс Netflix випустив документальний мінісеріал “Дівчина з Ватикану” про зникнення Емауели Орланді. І цим підігрів інтерес до гучної, але давньої справи. 

У січні 2023 року ватиканська влада оголосила про початок нового розслідування. І от наприкінці червня місцеві ЗМІ повідомили, що Алессандро Дідді, який обіймає у Ватикані посаду вартового справедливості, “зібрав усі докази в різних установах Ватикану та Святого Престолу, а також зібрав нові свідчення в ході розмов з особами, які обіймали певні посади під час трагічних подій”.

А потім заінтригував ще більше, повідомивши через прес-службу, що йому вдалося знайти “кілька нових версій події, які заслуговують на подальше вивчення”. А тому він вважає правильним направити всі наявні документи до прокуратури Рима, аби слідчі могли опрацювати найбільш перспективні версії. Є зібрані матеріали архівними чи новими, Алессандро Дідді не уточнив. Але й це вже безпрецедентно: це перший випадок в історії, коли Ватикан публічно передав офіційні документи італійській владі.

Знімок з сімейного архіву родини Орланді. Фото – Pietro Orlandi

Щодо мінісеріалу “Дівчина з Ватикану” його автори дослідили кілька конспірологічних теорій. Наприклад, припустили, що за викраденням міг стояти Мехмет Алі Огка, який у 1981 році вчинив замах на папу Івана Павла II і на той час знаходився за гратами…

Тіло дівчинки за останні чотири десятиліття намагалися знайти неодноразово, от тільки безрезультатно. У 2018 році поліція виявила людські кістки в посольстві Святого престолу в Римі, проте ДНК-тест дав негативний результат.

Батько зниклої дівчини Ерколе Орланді помер у 2004 році. А от мати Емануели, як і раніше, живе у сімейній квартирі у Ватикані. Все своє життя на пошуки правди про долю Емануели поклав її брат П’єтро. Чоловік не раз звинувачував Ватикан у приховуванні інформації. Минулого тижня він провів ходу в пам’ять про сестру: стартував біля Замку Святого Ангела, де, за версією поліції, могло бути заховано тіло дівчини, і закінчив на Площі Святого Петра, де Папа Римський виголошує недільну проповідь. П’єтро Орланді проводить мітинги щороку на річницю зникнення сестри – 22 червня.

П’єтро Орланді, брат Емануели, бере участь у демонстрації з нагоди 40-ї річниці її зникнення біля площі Святого Петра у Ватикані 14 січня 2023 року. Фото – CNN, Antonio Masiello/Getty Images
П’єтро Орланді, старший брат Емануели Орланді, на площі Святого Петра з сотнями прихильників у неділю, 25 червня. Фото – Angelo Carconi/EPA, via Shutterstock

25 червня 2023 року Папа Римський закликав вірян молиться за “дівчину з Ватикану”, яка зникла 40 років тому.

Як розповідало раніше BitukMedia, Кетлін Фолбіг довгий час вважали найстрашнішою серійною вбивцею Австралії. Цей “титул” жінка отримала нібито за вбивство чотирьох своїх дітей. Через два десятки років за гратами захисту вдалось довести її невинуватість – допомогла наука.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі