Понеділок, 13 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Забалакати базіку: вигадали бота, який витрачає час телефонних шахраїв

Важливо

Вчені з Університету Маккуорі (Австралія) розробили чат-бота на основі штучного інтелекту. Він забалакує телефонних шахраїв, видаючи себе за реальну людину. Сьогодні через через цих зловмисників мільйони людей по всьому світу втрачають час та гроші.

Про це йдеться на сайті університету.

Автор проєкту – професор з кібербезпеки Далі Каафар. Ідея створення подібного бота спіткала його під час телефонної розмови з шахраями. Чоловік саме обідав з сім’єю, коли пролунав дзвінок. Професор, аби розважити своїх дітей, протягом 40 хвилин тримав шахрая на лінії: вдавав, що ніц нічого не тямить, і ставив йому дивні питання.

“Я усвідомив, що цим гаяв час афериста, не даючи йому дістатися до більш вразливих людей, — згадує Каафар. — Щоправда, я витратив на це 40 хвилин свого життя, тож я почав думати, як можна автоматизувати цей процес”. І таки вигадав!

Мета чат-бота – забалакати телефонного шахрая і витратити його час. Для цього перед фахівцями стояло завдання зробити його досить розумним, аби шахрай щиро повірив, що спілкується з реальною людиною. Тож, під час навчання бота вчені використовували записи телефонних розмов зі зловмисниками, а також листування електронною поштою та в соцмережах. Аби навчання проходило активніше, творці розміщували номери телефонів у різних спам-додатках, вказували на сайтах і в соцмережах – дзвінків від шахраїв було хоч греблю гати.

В результаті чат-бот вміє вільно відтворювати подобу людської промови, підлаштовуючись під конкретного співрозмовника, підтримуючи тему розмови та впевнено відповідаючи на запитання. Тобто, у шахрая складається враження, що він розмовляє з живою людиною, тоді як насправді він намагається розвести на гроші штучний інтелект.

Чат-бот отримав назву на честь грецької богині обману Апати – Apate. Вчені подали заявку на патент свого проєкту і сподіваються, що у майбутньому він стане своєрідним автовідповідачем для телефонних шахраїв.

Вже зараз Apate успішно імітує потенційну жертву шахрайства: замість реальної людини телефонний крутій спілкується з чат-ботом-поліглотом, який здатний дуже переконливо і довго розмовляти будь-якою мовою і з будь-яким акцентом, марнуючи час того, хто телефонує, і тим самим не даючи йому можливості дзвонити новим жертвам.

Поки що чат-ботам Apate вдається протриматися в розмові з шахраями протягом п’яти хвилин, але це далеко не межа. Мета професора Каафара та його колег полягає в тому, аби кожна розмова тривала щонайменше 40 виснажливих хвилин.

Команда з Маккуорі сподівається домовитися з телефонними провайдерами про переведення спам-дзвінків на чат-бот, аби якнайбільше зловмисників розмовляли з Apate, а не з реальними людьми. Поки ж такі дзвінки провайдери намагаються просто блокувати.

Команда професора Далі Каафар. Він перший праворуч у другому ряду. Фото – Macquarie University.

Як розповідало раніше BitukMedia, Стівен Шварц, нью-йоркський адвокат з 30-річним досвідом роботи, опинився у скрутному становищі. А все тому, що для підготовки до судового засідання скористався допомогою відомого ChatGPT зі штучним інтелектом. Тепер юрист змушений виправдовуватися перед судом за неправдиві відомості.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі