Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Завбільшки з грейпфрут: найбільший у світі камінь в нирках встановив рекорд Гіннеса (ВІДЕО)

Важливо

У пацієнта зі Шрі-Ланки видалили найбільший у світі камінь в нирках — розміром з грейпфут, завдовжки з банан і за вагою з чотирьох хом’яків. Рекорд вже підтвердила Книга Гіннеса.

Про це повідомляє CNN з посиланням на Армію Шрі-Ланки.

На Шрі-Ланці видалили найбільший у світі камінь у нирках – завдовжки 13,372 см., і вагою 801 грам. Операцію провели 1 червня у військовому шпиталі Коломбо. Пацієнт — 62-річний солдат у відставці Каністус Кунг. Чоловік розповів, що відчував біль у животі з 2020 року, однак медикаментозне лікування йому не допомагало.

Ще пак! Вилучений камінь в п’ять разів перевищує звичайну чоловічу нирку. Він  побив аж два світові рекорди. Попередній рекорд з довжини 13 см був встановлений в Індії у 2004-му, а з ваги – 620 грамів – в Пакистані в 2008 році, згідно з Книгою рекордів Гіннеса.

Камені у нирках утворюються з мінералів та солей в крові. Вони складаються з твердих частинок матеріалу, що кристалізується в нирках, сечоводах або сечовому міхурі через генетичні фактори та фактори навколишнього середовища. Камені у нирках можуть викликати сильний біль. А коли стають надто великими, єдиний вихід – хірургічне видалення.

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські медики отримали можливість вдвічі подовжити перебування нирки поза тілом людини. Це відбулося завдяки апарату Kidneyassist. Львіські трансплантологи стали першими в Україні, хто його використав.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі