Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Буде тобі дзьоб: донорська пересадка врятувала стервʼятника

Важливо

Першу у світі пересадку дзьоба стервʼятнику провели у Південній Африці. Птах став жертвою ДТП. Якби не ветеринари, у дикій природі хижак не вижив би.

Про це повідомляє німецька Bild.

Шанс на порятунок стервʼятник, якого збив автомобіль, отримав на ветеринарному факультеті університету Преторії (ПАР). З відламаною частиною дзьоба та вибитим оком хижий птах, який харчується падаллю, в своєму природному середовищі обов’язково загинув би від голоду. 

Спершу ветеринари спробували наростити грифу штучного акрилового дзьоба. Після двох невдалих спроб стало зрозуміло, що цей матеріал недостатньо міцний – акрилова частина ламалась під час їди. 

Тоді у Каті Кеппель, лікарки з Німеччини, виникла ідея пересадити пацієнту дзьоб іншого білоспинного стервʼятника: його заморожене тіло зберігалось в університеті з дослідницькими цілями.  

Перша у світі пересадка дзьоба стервʼятнику тривала 30 хвилин. Донорський дзьоб прикріпили до дзьоба пораненого стервʼятника шістьма гвинтами. Відтоді минув місяць, і вже можна говорити, що операція пройшла успішно. Досі безіменний птах вже звик їсти своїм новим дзьобом. Очікується, що за кілька років протез можна буде зняти. Справа в тому, що дзьоб зроблений з кератину, під загвинченою частиною ростиме новий дзьоб. “Це займе рік або два”, – каже Кеппель.

Катя Кеппель зі своїм підопічним. Фото – Faculty of Veterinary Science, Onderstepoort

Білоспинним стервʼятникам загрожує зникнення. На сьогодні на півдні Африки їх залишилося лише близько 40 тисяч проти 270 тисяч птахів у 1992 році.

Стервʼятник з реставрованим дзьобом теж має сприяти збереженню виду. Випусти в дику природу птаха без одного ока ніхто не ризикне, тож тепер гриф житиме у заповіднику.  Йому планують знайти партнерку. Якщо у пары зʼявиться потомство, згодом маленьких стервʼятників відпустять на волю.

Як розповідало раніше BitukMedia, в американському штаті Техас один пес врятував іншого. Адже останній застряг у зливовій каналізації. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі