Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Норвегія хоче першою у світі видобувати метал із морського дна – поклади величезні

Важливо

Уряд Норвегії планує видобувати метал із морського дна біля архіпелагу Шпіцберген. Під це планують виділити площу дна розміром із Німеччину. Інші європейські країни проти – вони теж претендують на ресурси.

Про це повідомляє Financial Times.

Міністерство енергетики Норвегії планує подати проект щодо розробки морського дна. Якщо парламент проголосує за нього восени, Норвегія стане першою країною у світі, яка видобуває метали із морського дна. Ресурси планують використовувати для виготовлення батарей електромобілів та смартфонів.

Крім того, із вулканічних джерел, які залягають на глибині до 4 кг, можна видобути приблизно 38 млн тонн міді – це більше, ніж щорічний видобуток у всьому світі.

Проти уряду виступають не лише екологи та риболови. Існує Шпіцбергенський трактат 1920 року. Він визнав за Шпіцбергеном, який раніше був нейтральною територією, суверенітет Норвегії, але надав рівне право учасникам договору (а це 50 країн) рівноцінне право на розробку корисних копалин  на суходолі і в територіальних водах навколо архіпелагу. Росія, Велика Британія та ЄС не погоджуються з Норвегією щодо обсягу акваторії, на якій країна планує будувати шахти.

Що ж до рибалок, то вони переймаються, що виробництво металу забруднить воду та завадить їх промислу.

Як повідомляло BitukMedia, компанія “Укргазвидобування” запустила днями одну й знайпотужніших газових свердловин. Вона знаходиться на сході України дає доступ до 6 млрд кубометрів газу. Розробка родовища стала можливою завдяки новим технологіям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі