Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У 10 разів дешевше – українці масово виготовляють дрони для фронту

Важливо

Благодійний фонд Хвиля’91 разом з Нацгвардією заснували фабрику ударних дронів FPV та школу БпЛА на Одещині. Вони створюють дешеві безпілотники із кмоплектуючих для “мавіків”.

Про підприємство розповіла  співзасновниця та директорка благодійного фонду Хвиля’91 Катерина Новачук виданню ШоТам.

Коли почалася війни, Катерина разом з колегами, які зналися на логістиці, стали волонтерами і почали допомагати військовим. Спочатку купували дрони  DJI та інших марок. Але використовувати такі безпілотники для скидання боєприпасів – це задорого. Тому компанія зацікавилася ударними дронами FPV – first person view, що означає “вид від першої особи”.

Таког типу дронів катастрофічно бракує на фронті, каже Катерина. Зараз Китай блокує експорт “мавіків”, тому їх доводиться купувати в інших країнах за більшою ціною.

Компанія Катерини ввозить комплектуючі для дронів безпосередньо з Китаю, а тут збирає. DJI Mavic 3 Fly More Combo коштує приблизно $2,5-3 тис., а вітчизняний дрон – $250-300.

Спочатку на фабриці за місяць виготовляли 100 дронів, потім – 500, тепер планують – 1000. Найпопулярніший із них – середній БпЛА “Колібрі”. Його вага до 1 кг, дальність польоту – приблизно 6 км, швидкість – до 170 км/год. Зараз інженери розробляють великий дрон-бомбардувальник “Ластівка”.

З масштабуванням виробництва постала потреба масової підготовки пілотів дронів. Тому Хвиля’91 створила школу, де цьому навчають. Курс триває три тижні. Його пройшли уже понад 200 військових.

Також засновники постачають інші предмети для потреби ЗСУ, тому фонд проводить заходи за трьома напрямами: культура, наука та бізнес. Серед спікерів були музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук, підприємець і громадський діяч Валерій Пекар, біолог Петро Чорноморець, філософи Володимир Єрмоленко і Вахтанґ Кебуладзе, публіцист і воїн ЗСУ Павло Казарін, історик Данило Яневський.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі