П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ставка не зіграла: олівець Гітлера пішов з молотка за 6,7 тис. доларів (ВІДЕО)

Важливо

Срібний олівець Адольфа Гітлера продали на аукціоні Bloomfield Auctions у Белфасті за 5,4 тисяч фунтів стерлінгів (6,7 тисяч доларів). Попередньо експерти оцінювали лот у 60 – 100 тисяч доларів. Аукціон у Північній Ірландії назвали “образою” для єврейської громади.

Про це повідомив телеканал Sky News.

Олівець з написом німецькою мовою – Eva та ініціалами AH (Adolf Hitler) – подарувала Гітлеру, ймовірно, його коханка Єва Браун. Вона зробила подарунок диктатору на його 52-й день народження – 20 квітня 1941 року.

Раніше олівець зберігався у неназваного приватного колекціонера, який придбав його у 2002 році. Через 21 рік олівець виставили на торги у Bloomfield Auctions. Експерти аукціонного будинку очікували виручити за лот  50 – 80 тис. фунтів стерлінгів (60 – 100 тис. доларів).

Торги відбулися 6 червня. Крім олівця, на аукціоні знайшли нових власників й інші пов’язані з Гітлером та нацистською Німеччиною лоти. Так, наприклад, з молотка пішла оригінальна фотографія диктатора з його підписом. За неї анонімний покупець заплатив 6,2 тис. фунтів стерлінгів (7,7 тис. доларів).

Голова Європейської єврейської асоціації, рабин Менахем Марголін назвав аукціон “образою мільйонів загиблих під час Голокосту, а також небагатьох, хто залишився живим, і євреїв у всьому світі”.

Натомість в Bloomfield Auctions заявили, що пропоновані артефакти були частиною історії, а ті, хто їх купує, є законними колекціонерами. Вони наголосили, що не мають наміру завдавати страждань будь-кому або будь-якій частині суспільства.

Серед інших предметів, проданих з аукціону, були історичні медалі британської армії, виведена з ладу зброя та рідкісне королівське помилування, надане королевою Вікторією ірландським повстанцям, засудженим за державну зраду в 1869 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США виставили на аукціон лист Толкіна. У ньому письменник порівнює себе з гобітом. Лист був адресований фанатці автора, яка перша написала йому на тему твору – “Володаря перснів”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі