Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені створили синтетичну шкіру як в Термінатора

Важливо

Cинтетичну шкіру для роботів у стилі “Термінатора” створили вчені з Стенфордського університету. Ця шкіра має здатна до самовідновлення та зчитує дотик. За словами дослідників, їхня розробка допоможе налагодити контакт людей зі штучним інтелектом, а також зробить майбутніх роботів-гуманоїдів “більш людяними”.

Про це розповідає EurekAlert.

За словами дослідників, чутливість шкірі для роботів надає багатошаровість синтетичних матеріалів. “Вона м’яка та еластична. Але якщо ви штрикнете її або поріжете, кожен шар буде вибірково самостійно гоїтися, поки не відновить загальну функцію. Зовсім як справжня шкіра”, – пишуть автори роботи.

Матеріал складається з тонких шарів силікону та поліпропіленгліколю, які частково схожі з людською шкірою.

При нагріванні матеріал розм’якшується, але пізніше знову повертається до нормального стану. Якщо матеріал пошкоджений, він може самовідновитися за добу при нагріванні до 70°C. При кімнатній температурі відновлення займе близько тижня.

Додавання магнітних матеріалів в прототип також дозволило шкірі самостійно відновлюватися при розриві на кілька частин.

Нині багатошаровий матеріал може відчувати тиск. Однак, за словами вчених, у майбутньому додаткові шари дозволять йому сприймати температуру та напругу.

Звичайно, розробку могли б використати військові, але дослідники в першу чергу націлені на посилення контакту та комфорту між людиною та Штучним інтелектом (ШІ) у побутових умовах. Матеріал також може використовуватися в медичних цілях для проведення неінвазивних процедур за допомогою крихітних роботів, що самозбираються всередині людського тіла.

Як розповідало раніше BitukMedia, група інженерів з Китаю та США розробила мініатюрних роботів, які здатні переходити з твердого в рідкий стан і назад, як “рідкий” T-1000 з легендарного блокбастера “Термінатор-2”. Вчені припускають, що робота можна використовувати для ремонту електроніки або видалення сторонніх предметів з тіла.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі