Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Перша у світі – на Київщині відкрили ІТ-пасіку

Важливо

У Васильківському районі на Київщині створили першу у світі ІТ-пасіку. Це 10 вуликів, оснащені датчиками, якими можна керувати за допомогою сматрфона. Її створили у рамках україно-польський проєкту “AmoHive”.

Про це повідомили на сторінці програми USAID “Економічна підтримка України” у Facebook.

Вулики виготовили із поліпропілену. Їх оснастили сонячними панелями та сенсорами. Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти на смартфон власника.

У мобільному додатку можна перевірити температуру у вулику, вологу та кількість назбираного меду. Також у вуликах встановлена GPS-навігація. Патент на винахід оформили в Україні.

10 вуликів заселили роями трьох порід – Українська степова, Карпатка, Карніка.

“Це цікава інноваційна ідея, яка дозволить у майбутньому розробити кілька курсів – для школярів, студентів закладів професійної та вищої освіти”, – вважає старша менеджерка з розвитку трудового потенціалу Проєкту USAID «Економічна підтримка України” Сніжана Леу-Севериненко.

Як повідомляло BitukMedia, чоловікові із села Коритне Балтської ОТГ на Одещині загрожує до 10 років позбавлення волі. Узимку він разом із 7-річним братом спробував викрасти із пасіки три вулики. Однак бджоли прокинулися попри мороз і покусали зловмисників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі