Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як у “Термінаторі-2”: рідкий робот вміє тікати крізь ґрати (ВІДЕО)

Важливо

Група інженерів з Китаю та США розробила мініатюрних роботів, які здатні переходити з твердого в рідкий стан і назад, як “рідкий” T-1000 з легендарного блокбастера “Термінатор-2”. Вчені припускають, що робота можна використовувати для ремонту електроніки або видалення сторонніх предметів з тіла.

Про це розповідає EurekAlert! 

Щоправда, за словами розробників, вони надихалися не T-1000, а морськими огірками. М’яке тіло цих безхребетних здатне різко затвердіти, а потім знову стати аморфним.

Щоб зробити такого “двофазного” робота, інженери фактично створили новий матеріал: вони ввели мікроскопічні магнітні частинки в рідкий галій (цей метал плавиться вже за температури 29,8 градусів за Цельсієм) і дали йому затвердіти.

Це дозволило дослідникам управляти роботом на відстані з допомогою магнітної індукції, тобто діючи на нього змінним магнітним полем. Індукція дає можливість нагрівати і розплавляти галій, створює всередині нього електричний струм, а також змушує робота рухатися в потрібному напрямку – і все це завдяки магнітним частинкам, що знаходяться всередині.

В ході одного з експериментів роботу надали форму фігурки Lego та посадили його за ґрати. Він зміг вибратися з ув’язнення, розплавивши себе і прослизнувши між ґратами. Після цього з калюжі металу робот знову відновив свою початкову форму.

Галієві “термінатори” вміють не тільки проникати крізь ґрати, а й стрибати через рівчаки, залазити на стіни і навіть роздвоюватись, а потім зростатися знову. Розробники впевнені, що унікальну здатність роботів легко переходити з рідкого стану в твердий можна буде використовувати в різних технологічних сферах, наприклад, біомедицині.

Випробування показали, що такий робот здатний, наприклад, видалити стороннє тіло зі шлунка та “доправити” туди ліки. Крім того, робот може збирати та лагодити бездротові електричні ланцюги: проникає у важкодоступні місця та виступаючи в ролі одночасно і припою, і провідника.

Також, вважають розробники, робот може стати універсальним механічним шурупом, який скріплює частини механізмів у важкодоступних місцях. Для цього йому достатньо розплавитися в різьбовій муфті і знову затвердіти.

Як повідомляло раніше BitukMedia, група дослідників з Університету Пенсільванії запропонувала новий та автоматизований спосіб виконання найважливішого повсякденного завдання з чищення зубів. Дослідники стверджують, що їхня система ефективніша, ніж пара – щітка плюс зубна нитка. А все тому, що адаптується до зубів користувача. Роботу довірили мікророботам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі