Неділя, 12 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Гроші можна ще заробити” – провідник виніс на спині змерзлого альпініста з Евереста (ВІДЕО)

Важливо

Провідник із народності шерпа відмовився вести свого клієнта до вершини Евересту, коли побачив, як замерзає інший альпініст. Натомість непалець причепив чоловіка собі до спини та виніс його у безпечне місце.

Про це повідомляє CNN та Reuters.

Шерпа – це народність, яка живе біля Евересту у Східному Непалі, а також в Індії та Тибеті. Вони часто стають провідниками для альпіністів, які хочуть здійнятися на найвищу точку світу.

Однак цього разу шерпа на ім’я Ґелдже відмовився вести свого китайського клієнта до вершини, коли побачив, як за мотузку відчайдушно чіпляється інший, майже замерзлий до смерті, альпініст – він виявився малазійцем. Сталося це у так званій “мертвій зоні”, де температура може опускатися до мінус 30 за Цельсієм.

Ґелдже прив’язав чоловіка до своєї спини і спускав його 600 метрів униз – така дорога зайняла 6 год. Пізніше напівживого чоловіка перехопив інший шерпа – Німа Тахі.

Шерпи загорнули потерпілого у спальний килимок. Певна частина спуску була кам’яниста, тож його не можна було тягнути по снігу. Довелося прив’язати до своєї спини. Ну а де був рівний безпечний сніг, там тягнули, пригадує Гелдже.

@cnn

A climber on Mount Everest is home alive and safe after being found clinging to a rope and almost freezing to death near the mountain’s summit. A sherpa stopped his ascent up the world’s tallest mountain and carried the climber down to safety. #cnn #news #sherpa #nepal #everest #mounteverest #rescue #freezing #summit

♬ original sound – CNN

На висоті 7162 м чоловіка забрав вертоліт. Він уже вдома і в безпеці.

“Для нас важливо було врятувати його – навіть під час підйому. Гроші можна завжди заробити. А так ми врятували його життя. Так, ми припинили підйом”, – каже Ґелдже.

Як повідомляло BitukMedia, ветеран британської армії, який втратив обидві ноги в Афганістані, піднявся на вершину Евересту заввишки 8,849 метрів. 43-річний Харі Будда Магар став першою людиною з подвійною ампутацією вище коліна, яка підкорила найвищу гору світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі