П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Прибрати “бенксі”: мурал з гігантською чайкою “вартістю мільйони” видалили з будинку (ВІДЕО)

Важливо

У 2021 році Бенксі прикрасив одну з будівель у британському Лоустофті своєю роботою. На ній зображена чайка, що полює за розташованим поряд сміттєвим контейнером. Попри велику популярність роботи, домовласники витратили 200 тис. фунтів, аби прибрати графіті Бенксі зі стіни свого будинку. Чому?

Про це розповідає ArtNet.

Більшість людей мріють про те, щоб Бенксі “позначив” їхній будинок  — доки це не станеться. В цьому переконує й випадок з британським подружжям Куттс.

У серпні 2021 року ці домовласники дізналися від орендарів, що їхній будинок у Лоустофті прикрашений новим твором мистецтва від Бенксі. Вони бачили, як здіймаються будівельні риштування, але припустили, що це пов’язано з  комунальним ремонтом димоходу.

Стінопис збільшував вартість майна, але завдавав безліч клопоту. Міська рада Лоустофта, прагнучи захистити нову туристичну пам’ятку, повідомила власників будинку, що вона може надати розпорядження про збереження роботи, натомість вони повинні витрачатись на утримання роботи. А це 40 тис. фунтів стерлінгів (49 тис. доларів США) щороку!

Шанувальники мистецтва Бенксі шикувалися в чергу, щоб побачити графіті відомого на весь світ вуличного художника. Через це довелося найняти охоронця, який би стежив за безпекою графіті. “Мені довелося найняти нічного сторожа, щоб доглядати за ним після того, як хтось викрав частину і спробував продати її на Facebook”, — сказав Куттс The Daily Mail.

Хтось інший намагався зняти риштування. А ще були вандали, озброєні білою фарбою, які мали намір замазати роботу. Їх вдалось зупинити. “Спочатку все здавалось неймовірним, але з часом перетворилось на джерело постійного стресу”, — підсумував Куттс. “Я не впевнений, що Бенксі усвідомлює непередбачені наслідки своєї творчості для домовласників”.

Зрештою у квітні подружжя орендувало кран, аби перенести стіну з муралом. Це коштувало їм 200 тис. фунтів стерлінгів. Глядачі нарікали на цей крок.

Місцевий арт-дилер Джон Брандлер хотів зберегти фреску на художній стежці чи музеї. “Бенксі зробив місту найдивовижніший подарунок”, — сказав він Daily Mail. “Сума має бути семизначною”. Куттси планують продати твір, аби компенсувати свої витрати, пообіцявши замінити його точною копією.

Міська рада визнала, що подружжя мало право вилучити роботу зі своєї власності, і що “твори Бенксі за своєю природою не завжди можуть бути постійними”.

Раніше BitukMedia розповідало, як інсталяція Бенксі постраждала від прибиральників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі