Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поверніть холодильник: інсталяція Бенксі постраждала від прибиральників

Важливо

Знаменитий художник Бенксі підтвердив, що нове графіті, яке з’явилось напередодні Дня всіх закоханих на стіні в курортному англійському містечку Маргейт, – його робота. Але не минуло і кілька годин, як арт-об’єкт мимоволі зруйнували, порушивши початковий задум митця.

Про це розповідає CNN.

Бенксі на своєму сайті називає роботу “Туш для вій у День св. Валентина”. І вона присвячена домашньому насильству. Частиною твору став покинутий кимось біля стіни холодильник.

Він був центром композиції: на ній домогосподарка 50-х років минулого століття з підбитим оком заштовхує в цей холодильник чоловіка, мабуть, свого кривдника.

Фрагмент графіті Бенксі. VALENTINE’S DAY MASCARA @BANKS/Reuters

Вже за кілька годин після публікації повідомлення на сайті Бенксі арт-об’єкт мимоволі зруйнували: старий холодильник прибрали муніципальні робітники і цим порушили початковий задум митця.

Британському художнику стріт-арту та активісту досі вдається приховувати свою особистість. Бо працює здебільшого вночі. Про свої роботи Бенксі розповідає у своїх соцмережах, але то мінімум інформації.

Цього разу очевидці з числа місцевих жителів розповіли, що ввечері напередодні бачили, як на місце приїхав фургон, ділянка довкола стіни була накрита брезентом. На ранок він зник, а на стіні з’явилася картина.

Іншим очевидцем став відомий у Британії художник-імпресіоніст Пітер Браун. Побачивши нову роботу Бенксі, чоловік вирішив сфотографувати цю стіну з картиною. Він і побачив, як під’їхав муніципальний транспорт і відвіз холодильник, що був частиною графіті. 

Браун, який приїхав до Маргейта з Бата, розповів, що приїхав на курорт писати морські пейзажі, але після того, як натрапив на графіті Бенксі, замість цього витратив час на малювання сцени на стіні.

Місцева влада вже пообіцяла відновити цілісність роботи Бенксі. “Морозильна камера зараз перебуває на зберіганні та її повернуть, щойно вона стане безпечною для громадськості. Ми зв’яжемося з власником об’єкту, щоб обговорити варіанти збереження твору мистецтва для району”, – заявили представники Ради округу Танет.

Сам мурал знаходиться на стіні приватного будинку, але холодильник лежить на землі громади, за яку відповідають муніципальні служби. Так місцеві чиновники пояснили свій вимушений вандалізм.

Роботи Бенксі не вперше знищуються комунальниками, чия робота – стежити за чистотою та порядком. У 2020 році прибиральники лондонського метро змили картину на тему локдауну. Бенксі зайшов у вагон у спецодязі прибиральника і наніс кілька графіті із зображенням щурів на стіни вагона.

А був ще й унікальний випадок самознищення роботи. Йдеться про картину  “Дівчинка з червоною кулею”. Картина була продана на аукціоні Сотбіс за 104,2000 фунтів людині, яка робила ставки по телефону. Одразу після продажу під рамою спрацював прихований механізм, який розрізав картину. Підписана Бенксі “Дівчинка з червоною кулею” зберігалася у продавця з 2006 року. Після цього Бенксі показав, як готувався до знищення картини: багато років тому він вбудував у раму шредер на той випадок, якщо її колись виставлять на аукціон.

Фото – Сasterline Goodman Gallery/Sotheby’s/Instagram 

Деякі картини Бенксі продають на аукціонах за сотні тисяч доларів, а також їх періодично крадуть разом зі шматками стін, на яких вони з’являються.

Так поліція Бучі повідомила про підозру чоловіку, якого вважають організатором крадіжки графіті Бенксі у Гостомелі. Малюнок жінки в протигазі з’явився на стіні одного зі зруйнованих будинків на початку листопада 2022 року. Пізніше з’ясувалося, що це твір британського вуличного художника Бенксі – він підтвердив це лондонському виданню The Art Newspaper. 2 грудня малюнок Бенксі спробували викрасти. Він був виконаний на утеплювачі будинку, тож його просто вирізали і за допомогою дерев’яних дощок і поліетилену намагалися перевезти. Поліція затримала підозрюваних, малюнок врятували. Призначена під час слідства мистецтвознавча експертиза засвідчила, що вартість картини перевищує 9 млн грн. Чоловіку, який здійснив крадіжку, загрожує до 12 років позбавлення волі.

Фото – CNN/Andrey Nebitov/Telegram
Фото – CNN/Andrey Nebitov/Telegram

Як повідомляло раніше BitukMedia, гіперреалістичний витвір мистецтва збентежив перехожих та поліцейських. Лондонські правоохоронці вдерлись до арт-галереї колишнього агента вуличного художника Бенксі, щоб врятувати життя жінці, а побачили скульптуру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі