Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не займай мене: не всі мешканці зоопарку радіють відвідувачам

Важливо

Серед тварин, що живуть у зоопарку, далеко не всі радіють їхнім відвідувачам. А є навіть ті, хто частіше за інших виявляють негативну реакцію на людей. Кому присутність людей дається важче, а кому — легше, з’ясовували вчені Університету Гарпера Адамса з британськими колегами

Про це розповідає журнал Animals.

Вчені проаналізували 105 наукових робіт, пов’язаних з реакцією тварин на відвідувачів зоопарку, охопивши 252 види, що не належать до приматів.

Серед тварин, що живуть у зоопарку, амфібії виявилися найменш радими їхнім відвідувачам, частіше за інших проявляючи негативну реакцію на людей. Між тим, слони та папуги частіше й самі були зацікавлені у людях.

Фото – Melbourne Zoo

Тваринам у зоопарку намагаються відтворити максимально природні умови утримання та забезпечити спокійне життя. Однак від природного життя їхнє відрізняється зокрема тим, що вони завжди у центрі уваги відвідувачів зоопарку. Для деяких тварин це може мати негативний вплив, як-от для приматів, для інших — нейтральний, а частині навіть подобається взаємодія з людьми. 

Слони (Proboscidea) та папуги (Psittaciformes), як з’ясувалося, найчастіше серед вивчених тварин мають позитивну реакцію на відвідувачів зоопарку. Це означає, що в присутності спостерігачів вони й самі звертають увагу на людей, наближуються до них та привертають до себе їхню увагу. 

Більшість інших видів мали нейтральну реакцію на людей, тобто присутність зайвих очей не спричиняла змін у поведінці тварин. 

Між тим, земноводні, особливо безхвості (Anura), частіше за інших негативно реагували на відвідувачів, уникаючи їх та стаючи настороженими при їх наближенні.

Про схильність слонів взаємодіяти з людьми свідчить і випадок зі слонихою Панг Па у берлінському зоопарку, яка навчилася від людей чистити банани перед поїданням.

Як розповідало раніше BitukMedia, жінка вкрала яйце із зоопарку та виростила двометрового алігатора.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі