П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нейробіологи навчилися записувати сни людей на відео (ВІДЕО)

Важливо

Нейробіологи з Національного університету Сінгапуру та Китайського університету Гонконгу розробили процес, здатний генерувати відео зі сканів мозку. Для цього використовується фМРТ та розроблена вченими система розпізнавання образів за активністю мозку. Цей комплекс підходить для перетворення снів людини на відео.

Про це розповідає Tech Explore.

У дослідженні вчені пояснили, що для відкриття використовували функціональну магнітно-резонансну томографію (ФМРТ). Об’єднавши зображення, отримані з її допомогою, та технології Stable Diffusion (програмного забезпечення, що створює зображення за текстовими описами), вони отримали плавні відео високої якості.

Stable Diffusion раніше використовували, щоб отримати картинки, і штучний інтелект із цим непогано справлявся. А з відео поки що є труднощі. ФМРТ фіксує зображення активності мозку кожні кілька секунд, і через це страждає відео — стандартна швидкість захоплення відео становить 30 кадрів на секунду.

Тим не менш, команда домоглась високоякісного відео за допомогою своєї моделі Mind-Video – вона згладила фрагменти, яких бракувало. В результаті точність відео з динамікою руху становила 85%.

Дивіться самі. На двох вбудованих вікнах відео є дві картинки: зліва справжні об’єкти, а праворуч те, як “домалювала” їх нейромережа.

Це дослідження нейробіологи провели не заради розваги. Вони вважають, що їхнє відкриття в перспективі розкриє нові горизонти вивчення роботи мозку. А якщо й ні, то сама перспектива зняти сни виглядає дуже хвилюючою, адже у 90% випадків ми їх забуваємо в перші хвилини після пробудження.

Як розповідало раніше BitukMedia, Ілону Маску дозволили випробувати чіпи для мозку на людях.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі