П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кістки гігантського динозавра спровокували ДТП

Важливо

Рештки величезного динозавра виявили палеонтологи в Аргентині. Ця істота, як припускають, жила 90 млн. років тому. Доісторичний ящір виявився таким великим і міцним, що під під час транспортування його кістки пошкодили автомобіль та дорожнє покриття.

Про це розповідає Live Science

Кістки динозавра виявили ще у 2018 році на пагорбах патагонського степу у провінції Ріо-Негро. Тоді вчені знайшли стегно, п’ясть, плечову, променеподібну, сідничну, великогомілкову і малогомілкову кістки. 

За словами палеонтологів, вони були настільки важкими, що кожну з них переносили одразу кілька людей сантиметр за сантиметром. Ще пак! Динозавр був завдовжки 30 метрів. 

Вивчити кістки палеонтологам вдалося лише зараз, причому зробити це було вкрай складно: через вагу знахідки проблемою було навіть перевезти скамянілості тварини. Під час транспортування до Буенос-Айреса для вивчення кістки пошкодили автомобіль, що їх перевозив, що, своєю чергою, стало причиною ДТП. При цьому рештки виявились настільки міцними, що не лише не постраждали, а й розтрощили асфальт на дорозі, розповів автор дослідження Фернандо Новас.

Після аварії останкам дали назву Chucarosaurus diripienda. У перекладі з мови корінного населення регіону кечуа слово Chucaro означає “тверду та нестримну тварину”.

В результаті дослідження вченим вдалося з’ясувати, що динозавр був травоїдним, жив всередині Крейдового періоду та важив від 30 до 40 тонн. “Однак він далеко не один з найбільших динозаврів, таких як патаготитан, аргентинозавр або нотоколос, який мали важити від 70 тонн”.

На сьогодні найдовшим динозавром в історії вважається суперзавр. Він жив близько 150 млн років тому на території сучасного американського Заходу. Його довжина, ймовірно, перевищувала 39 метрів.

Як розповідало раніше BitukMedia, “камінь” з агатом всередині виявився яйцем динозавра віком понад 60 млн років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі